Свет

ХИТНО! Путин повукао најрадикалнији потез! Ко сада сме да лансира ракете?!

Запад је „устукнуо“ од одобравања коришћења далекометних пројектила Украјини након кратког Путиновог интервјуа у Санкт Петербургу, где је руски лидер поручио да ће Русија реаговати ако НАТО промени природу сукоба у Украјини, изјавио је бразилски новинар Пепе Ескобар.

Бразилски новинар тумачи ову изјаву као наговештај да би Запад у том случају директно ушао у рат са Русијом.

Према Ескобаровом мишљењу, када су Путинове речи допрле до званичника у Пентагону, донета је одлука да се Украјини не дозволи коришћење испорученог далекометног оружја за нападе унутар руске територије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Очигледно је да су у Вашингтону чули ову поруку. Зато нису дали зелено светло за коришћење далекометног оружја против циљева унутар Русије, попут АТАЦМС-а – појаснио је Ескобар.

Владимир Путин је 12. септембра изјавио да НАТО разматра могућност да Украјина користи западно далекометно наоружање и директно учествује у сукобу у Украјини.

Председник је напоменуо да кијевски режим већ напада руску територију дроновима и другим средствима. Међутим, када се говори о коришћењу западног високопрецизног оружја, такве операције су могуће само уз учешће НАТО стручњака, објаснио је Путин.

Путин је нагласио да би директно учешће Запада у сукобу суштински променило његову природу и значило би да НАТО ратује са Русијом. Москва ће доносити одлуке на основу претњи са којима се суочава, закључио је Путин.

Ескобарове тврдње и Путинова изјава указују на осетљиву равнотежу коју НАТО и Русија покушавају да одрже, штитећи своје интересе.

Одлука да се не дозволи Украјини коришћење далекометног оружја могла би се тумачити као покушај да се избегне ескалација сукоба.

Међутим, важно је напоменути да су ово само интерпретације и анализе, а стварни процеси доношења одлука унутар НАТО-а остају непознати јавности.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ