Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ: Руси надиру на кључни град, следи битка која ће одредити ток рата?

Како пише Гардијан, на помолу је крвава битка јер су руски војници стигли близу Покровска, од ког зависи цела линија одбране Доњецке области.

Крајем прошлог месеца, руске јединице заузеле су рудник изван Михајловке у украјинској источној области Доњецку. Њихов мали напредак био је део велике руске офанзиве која је започела освајањем Авдејевке.

Циљ је био да се прошири уски део територија дубоко у украјинско подручје и да се заузми град Покровск, удаљен 18 километара.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Покровск је логистичка база и важан чвор за украјинске оружане снаге. Више путева и железничких линија ту се укршта. Без њега ће Кијев тешко премештати војнике, храну и муницију на друге делове фронта – рецимо у град Торецк на истоку или у Курахове на југу. Судбина овог града уско је повезана са судбином целе Доњецке области.

Како пише Гардијан, крвава битка се назире. Руски војници су само десетак километара далеко. Непрестано се чује бука граната. Прошле недеље, руски ратни авиони уништили су мостове у граду и око њега, припремајући терен за будући напад. Један од уништених мостова повезивао је пут Т0504 с оближњим градом Мирноградом.

Још једна бомба оштетила је мост изнад железничке станице у Покровску, која је сада затворена, заједно са супермаркетима, ресторанима и банкама. Покровск и Мирноград некад су били дом за 100.000 људи. Већина их је сада побегла, а делови су сабласно празни. Бомбе су погодиле многе зграде у центру, укључујући канцеларију украјинског мировног фонда.

Руси нападају са две стране

Руси су заузели Новохродивку, где је живело 18.000 људи, након што су се украјински војници повукли прошле недеље, чини се, без много борбе. Руске снаге напредују и с југоистока, из града Украјинска, који су заузеле пре неколико дана. Северно од Михајловке, иза шуме и железничке пруге, налази се украјински град Селидове.

Руски спори напредак долази уз високу цену у људским животима. Седећи пред мониторима, Фанагеј, командант артиљерије из 15. бригаде националне гарде, зумирао је страшне призоре. Шест мртвих Руса лежало је близу реда старих гробова обележених плавим дрвеним крстом.

Извор: Србија Данас/Гуардиан

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ