Свет

ПАНИКА У АМЕРИЧКИМ МЕДИЈИМА! Избија нови рат?! Шта су ово Кинези објавили? (ВИДЕО)

Како би изгледао кинески напад на Тајван? Управо је то тема којом су се кинески државни медији бавили у новом документарном серијалу. Шест 20-минутних епизода документарног филма „Куенчинг“ који је емитовала кинеска централна телевизија, приказује војну моћ, укључујући операције уз помоћ дронова, вежбе ракета и вежбе електронског ратовања као део већег симулираног напада на одбрану Тајвана.

Може се видети и кинески војник како изражава жаљење због одвајања Кине и Тајвана, и жуди за националним уједињењем.

Документарац такође истражује како би кинеска Народноослободилачка армија користила хеликоптере да премести трупе на острво. На снимку се види жесток отпор тајванских снага, опремљених преносивим противваздушним пројектилима сличним онима које им испоручују Сједињене Државе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Пошто се преносиво противваздушно оружје широко користи на ратиштима, хеликоптери се суочавају са значајним претњама надолазеће ватре – рекао је један кинески официр у емисији.

Кинеско Министарство спољних послова није коментарисало ове спотове.

Подсетимо, Кина је последњих година значајно појачала војне активности у близини Тајвана, са циљем да изврши притисак на руководство острва.

Кинеске ратне игре су све јаче по обиму и интензитету, укључујући серију вежби које су уследиле након инаугурације тајванског председника Лај Чинг-Теа у мају, кога Пекинг сматра сепаратистом.

Бони Глејзер, директорка индо-пацифичког програма у Немачком Маршал фонду из Сједињених Држава, изјавила је за Њузвик да Пекинг жели да пројектује оштар став према Тајвану.

– Комунистичка партија Кине жели да покаже да је одлучна да брани суверенитет нације, посебно у тренутку када је нови лидер преузео власт на Тајвану – рекла је она.

Глејзерова наводи да су стање економије и незапосленост питања која директно утичу на животе људи у Кини, а не Тајван.

У међувремену, тајванска телевизија планира да следеће године емитује ТВ драму под називом „Нулти дан“, која ће приказати хипотетички сукоб из њихове перспективе. Трејлер за серију, који је објављен у јулу, наговештава драматичне догађаје као што су кинеска поморска блокада, хаос и пљачке банака на Тајвану, као и повлачење тајванске војске са фронта острва Кинмен.

Неки амерички званичници, укључујући директора ЦИА-е Била Бернса и бившег шефа Индо-пацифичке команде адмирала Џона Акилина, рекли су да верују да кинески председник Си Ђинпинг припрема војску да буде способна да изврши инвазију на Тајван до 2027.

Као одговор на ове растуће претње, Тајван је ојачао своју одбрану кроз војну трговину са САД и такође је лансирао своју прву подморницу прошле године.

Тајван је такође од ове године продужио обавезну војну службу са четири месеца на годину дана.

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист/Неwсwеек/Пренео: Ђ. М.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ