Русија

ЗАПАД НЕМА ОДГОВОР НА ОВО: Русија тестирала „летећи Чернобиљ“!

Русија тестирала нуклеарну крстарећу ракету Буревестник на арктичком полигону Панково који није радио још од 1990.

Трагови радиоактивног елемента цезијум-137 откривени су јуче дуж норвешке границе са Русијом, након што су се појавиле фотографије тестирања крстареће ракете Буревестник, познате и као „Летећи Чернобиљ“, на нуклеарном полигону у арктичком архипелагу Новаја земља.

Дејли мејл преноси наводе норвешких власти да су нивои радијације на граници са Русијом „очигледно“ изнад нормале, а узрок мистериозног наглог скока није познат.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Наводи се да постоје страховања да би то могло да има везе са полигоном Панково у Новаја земљи који служи за тестирање Буревестника, крстареће ракете на атомски погон која носи нуклеарну бојеву главу.

На фотосервису Профимедија данас је објављена фотографија лансирања овог експерименталног оружја, за које се наводи да га називају и „Летећим Чернобиљом“ руског председника Владимира Путина.

Наводи се да је у питању ракета који би требало да буде у стању да у ваздуху остане данима, па чак и недељама, како би испробала све слабости западне противракетне одбране.

Сајт Баренц обзервер наводи да би за скок концентрације цезијум-137 на подручју норвешко-руске границе могао да постоји и други разлог.

Наводи се да је норвешка Управа за радијацију и нуклеарну безбедност (ДСА) потврдила да су измерене вредности изнад нормале, али да су и даље „веома ниске“.

– Ти нивои су очигледно виши од нормалних, али не представљају ризик по људе ил околину – казао је Бредо Мелер из јединице за припрему за ванредне ситуације ДСА у Сванховду.

Норвешка на подручју Арктичког круга има око 195 километара дугу границу са руском Мурманском облашћу у којој се налзи велика концентрација војске и наоружања.

Баренц обзервер је нагласио да је последњих недеља било активности на полигону за тестирање Буревестника које су Руси обављали у највећој тајности.

Наводи се да је током овог лета виђено више теретних бродова и пловила специјалне намене у водама близу Панкова, а у последњих неколико седмица два велика транспортна авиона Ил-76 „Росатома“ су периодично регистрована на аеродрому Рогачево у Новој земљи.

За њих се верује да су повезани са тестирањем „Летећег Чернобиља“.

Кијев пост је јуче пренео писање руског државног медија Росискаја газета за који је изјаву дао Андреј Синицин, шеф Централног нуклеарног полигона у Новаја земљи.

Он је казао да је полигон спреман за обнављање тестирања нуклеарног оружја.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ