Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Путинове речи заледиле Французе

Данашња вест из Француске, коју је објавио Ле Монде, изазвала је забринутост поводом упозорења које је изнео руски председник Владимир Путин, а које се тиче потенцијалног учешћа НАТО-а у сукобу у Украјини.

У интервјуу за овај француски медиј, један дипломата је изразио став да треба учинити све што је могуће како би се избегао Трећи светски рат, јер, како је навео, није могуће искључити могућност да би Русија могла проширити обим војних операција.

Ова изјава долази након што је Путин нагласио да су земље НАТО-а тренутно у фази одлучивања да ли да се директно укључе у сукоб у Украјини, посебно у вези са употребом дугометних ракета које би биле испоручене Кијеву.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Руски председник је додао да би директно учешће НАТО држава у борбеним операцијама фундаментално променило природу сукоба, што би натерало Русију да доноси одлуке које су у складу с новим безбедносним претњама које би из тога произашле.

Изјава руског председника појачала је већ присутну забринутост на Западу, јер сукоб у Украјини већ сада носи потенцијал да ескалира у шири међународни сукоб, с обзиром на умешаност Запада у пружање војне помоћи Кијеву.

Путинове речи нису само израз забринутости, већ и упозорење да би употреба западних ракета, попут ракета дугог домета, могла променити динамику рата и ставити НАТО у позицију директног учесника.

До сада су НАТО и западне земље подржавале Украјину углавном кроз испоруку оружја, обуку војника и финансијску помоћ, али без директног укључивања у борбене операције.

Путинова изјава односи се на тренутне разговоре унутар НАТО-а, у којима се разматра испорука западних ракета дугог домета Украјини, конкретно ракета Сторм Схадоw, које су способне да гађају циљеве дубоко унутар руске територије.

Ови разговори већ су изазвали велику забринутост Москве, јер би употреба таквог оружја могла резултирати директним нападима на кључне руске војне и индустријске циљеве, што би могло изазвати оштру реакцију Русије и довести до ширег сукоба.

Према извештају британског листа Гуардиан, британска влада је већ донела одлуку да дозволи Кијеву употребу Сторм Схадоw ракета против циљева у Русији, али се још увек чека званична потврда те одлуке.

Очекује се да ће најава ове одлуке бити објављена у наредним данима. Употреба ових ракета могла би значајно повећати обим сукоба, јер би омогућила Украјини да директно нападне дубоке стратешке циљеве унутар Русије, што би, по мишљењу многих аналитичара, могло изазвати шири одговор Москве и потенцијално довести до укључивања других међународних актера у сукоб.

Важно је напоменути да је НАТО, упркос великом ангажману у наоружавању Украјине, до сада био врло опрезан да избегне директан сукоб с Русијом, из страха да би то могло довести до избијања глобалног сукоба.

Међутим, Путинова најновија изјава сугерише да би сваки корак ка директнијем учешћу НАТО-а могао имати озбиљне последице и да би Русија могла бити приморана да прошири своје војне операције како би се суочила са претњама које проистичу из такве ескалације.

Путинова упозорења су посебно важна у тренутку када сукоб у Украјини постаје све сложенији и када Кијев тражи све софистицираније оружје од Запада како би се одупро руским снагама.

Са друге стране, Русија види употребу таквих ракета као црвену линију која би могла променити природу сукоба, што би приморало Москву на одговоре који би укључивали нове војне стратегије и циљеве.

Стручњаци на Западу већ неко време упозоравају да би укључивање НАТО-а у директне борбене операције могло изазвати ескалацију сукоба до нивоа који би укључивао употребу нуклеарног оружја. Ова опција, иако тренутно изгледа далека, постаје све релевантнија у контексту изјава попут оних које је изнео руски председник.

Из перспективе НАТО-а, свака одлука о директнијем учешћу мора бити пажљиво избалансирана како би се избегла ситуација у којој би Русија могла видети акције алијансе као претњу својој националној безбедности, што би могло довести до озбиљних последица.

Међутим, са друге стране, Украјина наставља да тражи додатну помоћ како би се изборила с руским нападима и повратила територије које су тренутно под контролом руских снага.

С обзиром на ове факторе, ситуација у Украјини се приближава преломној тачки у којој ће Запад, а посебно НАТО, морати донети кључне одлуке о томе да ли и како да даље подржава Кијев, узимајући у обзир ризике које такве одлуке носе.

укоб наставља, јасно је да свака ескалација може довести до ширег рата, који би укључивао не само Европу, већ и друге светске силе.

Путинове речи представљају јасну поруку НАТО-у и Западу да било каква даља ескалација може имати озбиљне последице, не само за Украјину и Русију, већ и за глобалну безбедност.

У овом тренутку, сви погледи су усмерени на то како ће Запад одговорити на руске претње и да ли ће се одлучити за наставак политике војне подршке Украјини, уз ризик од укључивања у шири сукоб.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ