Свет

МОРАВА ЈЕ ПОПЛАВИЛА ЦЕО ГРАД ЗА 10 МИНУТА: Људи се пењали на кровове да спасу живу главу

„Ханушовице у Чешкој су за десет минута биле прекривене водом, евакуација није успела. Противпоплавна брана је заказала!“, овим речима чешки медији извештавају о катастрофи која је задесила ту земљу, када је циклон Борис донео огромну кишу, ветар, и поплавне таласе из река!

Центар Ханушовица је под водом – заједно са скоро 3.000 становника. Река Морава је стигла веома брзо, градоначелник је управо зато у првом тренутку забранио евакуацију. Ватрогасци су стигли после подне и почели са спасавањем локалних становника. Екстремно брзи пораст нивоа воде вероватно је узрокован протипоплавном браном која није издржала притисак воде!

„Све је стигло за десет минута, ниво реке Мораве се подигао за око метар,“ рекао је градоначелник Марек Костка.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Власт у општини је забранила евакуацију, а ситуација је опасна не само за становнике, већ и за спасиоце. „Људи треба да остану на вишим спратовима и да сачекају даља упутства,“ додао је градоначелник.

„Кроз Ханушовице је прошао поплавни талас. Морава је нагло порасла за десет минута. Дошло је до најцрњег сценарија и нажалост је протипоплавна брана пробијена,“ написала је општина на Фацебооку.

„Улица Спортовни је под водом, као и други делови града у близини Мораве.“

„Већ се прелива преко железничке станице,“ описао је на видеу на Фацебооку Лукаш Моркус ситуацију у граду у подне.

„Трактори су под водом, људи на крову зграде морају да остану тамо. Вода до ограде, пола зграде у… Кажу да је и 1997. било слично.“

Ватрогасци су стигли у погођени град после подне и одмах почели са спасавањем локалног становништва.

Иначе, најмање седам особа је страдало, а више људи се води као нестало у поплавама изазваних обилним кишама које су погодиле централну и источну Европу.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ