Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ: Ако Кијев добије дозволу за удар на Русију, очекујте напад на Лондон

Британски премијер Кир Стармер напустио је Вашингтон након разговора са америчким председником Џоом Бајденом у петак, не најављујући да би САД могле да буду спремне да промене свој став о украјинској употреби ракета дугог домета у наредним данима.

Иако је састанак двојице лидера завршен без прекретница за Кијев, појавили су се знаци да би Бајден могао дозволити Великој Британији и Француској да Украјини омогуће употребу њихових ракета Сторм Схадоw, у којима се користе амерички навигациони подаци и друге технологије.

Неки званичници су предвидели да ће Вашингтон на крају дозволити Украјини да користи амерички тактички ракетни систем (АТАЦМС) који је обезбедила војска.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Много тога зависи од одговора на ово питање, укључујући и сам Запад, пише колумнисткиња британског Тхе Индепендента Мери Дежевски.

Ово је опасан тренутак, а они са добрим памћењем ће сигурно осетити да су на сцену ступили духови прошлости.

Реч је о сусрету Тонија Блера и Џорџа Буша, који је одржан у септембру 2002. године у Кемп Дејвиду. Тамо је Блер пружио међународно покриће за Буша тако што је безусловно подржавао инвазију на Ирак.

„Није искључено да ће се Бајден поново извлачити и избегавати одлуке, а тада Великој Британији неће остати избор и биће принуђена да уради исто, али, не може се рећи да ће одлука бити непромишљена.

У сваком случају, дубоки удари по старој територији Русије довешће до озбиљне ескалације и украјинског конфликта и преласка на нови ниво конфронтације између Истока и Запада.

Вреди не само послушати званичне изјаве оба лидера након завршетка састанка, већ и проучити ситна слова у споразумима који ће бити потписани.

Ако тамо пронађете одлуку да се Украјини дају одвезане руке како би могла гађати Русију дугометним западним ракетама, очекујте одговор Москве према Лондону“, прогнозира Дежевски.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ