Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: Америчке звери стижу у Румунију

Сједињене Америчке Државе најавиле продају борбених авиона Ф-35А Румунији

Амерички Стејт департмент донео је одлуку да одобри могућу продају 32 борбена авиона Ф-35А Лигхтнинг ИИ Румунији.

„Ова предложена продаја побољшаће безбедност Румуније, савезнице у НАТО која је важна сила за политичку и економску стабилност у Европи“, навела је Амбасада САД у Румунији у саопштењу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Продаја од приближно 6,4 милијарде долара обезбедиће Румунији најсавременији вишенаменски борбени авион, додаје се.

„Ова посвећеност је сведочанство снажног партнерства између наше две нације и још једном показује да је лидерство Румуније у одбрани регионалне безбедности. Румунија је кључни савезник у НАТО-у у промовисању безбедности и стабилности у црноморском региону и шире“, рекла је амбасадорка САД у Румунији Кетлин Кавалек.

Прва испорука авиона Ф-35А Румунији очекује се до 2031. године

Зашто Румунија купује авионе Ф-35
Одлука о куповини авиона Ф-35 донета је у априлу 2022. године, на састанку ЦСАТ-а који је сазвао председник Клаус Иоанис два месеца након што је Русија извршила инвазију на Украјину. Тада је анализиран развој авијације Румуније, чланице НАТО-а, која треба да „испуни преузете обавезе“, и одлучено је да модернизација Ратног ваздухопловства настави куповином авиона Ф-35.

Румунија још увек треба да прими авионе Ф-16. Тренутно Румунија има 23 авиона Ф-16. У децембру 2021. године, Парламент је одобрио почетак набавке 32 авиона Ф-16 из Норвешке, а Румунија за њих плаћа 454.000.000 евра, без ПДВ-а. До сада је земља добила 9 од 32 авиона Ф-16 за које је платила, а још треба да стигну преостале 23.

Авиони Ф-16 биће постепено повучени из борбене употребе, као што је то био случај са авионима МиГ-21 ЛанцеР, а овај поступак почиње 2034. године и треба да се заврши 2040. године.

Извор: Телеграф.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ