Свет

УЗБУНА! ПРИМЕЋЕНИ РУСКИ АВИОНИ: Амерички савезници хитно дигли авионе

Два руска војна авиона летела су изнад Јапана и ушла у зону противваздушне одбране Јужне Кореје, што је довело до тога да савезници САД подигну борбене авионе.

Заједничка канцеларија штаба при министарству одбране Јапана известила је о кретању два авиона за поморско извиђање и противподморничко ратовање Ту-142, такође позната као „бер Ф“, у јапанској зони противваздушне одбране, или АДИЗ.

Руски „тупољеви“ ушли су у туђи ваздушни простор и летом „опкољавали“ Јапан, пренели су локални медији изјаву војске те земље. Као одговор, распоређени су јапански и јужнокорејски борбени авиони.
До овог упада Руса долази у тренуцима када Русија изводи две ваздушне и поморске вежбе у свом региону Далеког истока с Кином. Једна од вежби, Северна интеракција 2024, коју предводи Кина, изводи се у Јапанском мору, које се налази западно од Јапана.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Два руска војна авиона летела су изнад Јапан и ушла у зону противваздушне одбране Јужне Кореје, што је довело до тога савезник САД упали и подигне борбене авионе.
Други војни маневар је „Океан 2024“, где области за вежбање укључују Тихи океан.

Ова стратешка вежба се одвија од уторка и предвиђено је да траје недељу дана.

Јапанска војска је саопштила да је „бер Ф“ прелетео из Јапанског мора у Источно кинеско море преко Цушимског мореуза, пловног пута који раздваја Јапан на истоку и Јужну Кореју на западу. Авион је затим наставио ка југу и одлетео западно од јапанских острва Рјуку.

Након што је стигао близу јапанског острва Окинаве, „бер Ф“ је прошао преко мореуза Мијако и ушао у Филипинско море. Касније су променили руте лета и били на североисточном курсу све док нису стигли близу Хокаида, једног од четири главна јапанска острва.

„Бер Ф“ се вратио у Јапанско море и регион Далеког истока Русије, прелетевши у близини и изнад четири најјужнија Курилска острва и мореуза Ла Пероусе, такође познатог као мореуз Соја, који раздваја Хокаидо на југу и руско острво Сахалин на север.

Извор: неwсwеек

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ