Свет

ПЕСКОВ ЗАЛЕДИО КИЈЕВ: Самлећемо их

Руска војска има план за протеривање украјинских снага из руске пограничне регије Курск, рекао је данас Дмитри Песков, портпарол руског председника Владимира Путина.

Додао је да ће руска војска „самлети“ украјинске снаге, које су пре више од месец дана упале у Курск и заузеле више од 1.000 квадратних километара, са више од 100 насеља и заробиле више од 500 руских војника.

„Наравно, војска има све потребне планове, али не мислим да се о тим плановима може јавно расправљати“, рекао је одговарајући на питање када ће украјинске снаге бити истеране с територија Русије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

С друге стране, секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу изјавио је данас да дневно буде убијено или рањено и до 2.000 украјинских војника и да Украјина у просеку изгуби 28 квадратних километара територије.

Шојгу је за телевизију „Русија 24“ оценио да је Украјина нападом на Курску област хтела да примора Русију да преговара о сопственим условима о прекиду рата и да је Кијев планирао да одврати руске оружане снаге од напредовања у Донбасу, преноси Риа новости.

Подсетимо, украјинска војска 6. августа је упала у Курску област с циљем да заузме ту територију, али, према речима начелника Генералштаба Русије, Валерија Герасимова, њихово напредовање је заустављено.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће „непријатељ добити достојан одговор“ и да ће сви циљеви који стоје пред Русијом биће остварени.

Шојгу је рекао да су током августа и септембра руске снаге ослободиле 1.000 квадратних километара украјинске територије.

Такође је рекао и да по питању решавања конфликта с Украјином, више од 110 земаља позитивно оцењује иницијативе Кине и Бразила и да постоји много различитих предлога за решавање конфликта, али су засновани на истанбулском пројекту из 2022. године.

Извор: Индеx.хр/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ