Свет

ГОРИ: Проглашено ванредно стање

Боливијски министар одбране Едмундо Новиљо рекао је данас да је због шумских пожара у земљи проглашено ванредно стање, што ће, како је појаснио, омогућити Боливији да брзо координира међународну помоћ.

„То ће нам омогућити да добијемо агилнију и делотворнију подршку од пријатељских земаља и кроз међународну сарадњу“, рекао је Новиљо.

Боливија се суочава са највећим бројем шумских пожара од 2010. Ове је године изгорело најмање три милиона хектара земљишта, објавио је Инпе, бразилска свемирска агенција која прати шумске пожаре.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Јужна Америка је у раљама пожарне сезоне која је на врхунцу и која је уобичајена током августа и септембра, али ове године је пожарна сезона кренула раније, у јулу након суше.

Како се број боливијских ватрогасаца показао недовољним, влада је затражила међународно помоћ. Аутохтони становници су настојали заштитити своју земљу коју користе за узгој усева и стоке у близини шуме Чикитано, северно од Консепсиона, која се протеже према Бразилу и Парагвају, али су се неки морали евакуисати.

Пожари су избили и у бразилским шумама и Амазонији која се након рекордне суше суочава с најгорим пожарима уназад две деценије.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ