Свет

УЖАС НА ФРОНТУ! ПУТИН ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: Украјина засула Русе монструоузним оружјем

Украјинска војска стално користи борбене отровне супстанце, забрањене фосфорне и касетне бомбе на бахмутском делу фронта, укључујући подручје Часовог Јара, за које се воде борбе на Донбасу, изјавио је за РИА Новости командир одељења за евакуацију рањених, војни лекар болнице специјалних снага „Ахмат“ са позивним именом „Гламур“.

Раније је заробљени припадник Оружаних снага Украјине испричао о лабораторији код Краматорска где се израђују експлозиви за беспилотне летелице са забрањеном супстанцом хлорпикрин.

У јулу је начелник трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије, генерал-пуковник Игор Кирилов, изјавио да су Оружане снаге Украјине користиле хлорпикрин у смеши са хлорацетоном у области Доњецка, Богдановке, Горловке, Кремене и Артјемовска.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– На бахмутском делу фронта ОСУ стално користе борбене отровне супстанце и фосфор, као и касетне бомбе које су, колико се сећам, забрањене Женевском конвенцијом. Ако су раније користили ‘латице’, совјетско наслеђе, сада користе ‘звона’. Слично као метак из сијалице, једва да се виде, али могу откинути ногу, остављајући само ампутацију као решење. Раније нису толико често користили, али ове године то је константно – рекао је „Гламур“.

Он је објаснио да неки од знакова употребе отровних супстанци против припадника Оружаних снага Русије укључују мучнину, повраћање, вртоглавицу, а при дуготрајном излагању – смртоносни исход. Војни хирург болнице са позивним именом „Видок“ додао је да повремено са првих линија на овом делу фронта долазе војници са таквим симптомима.

– Док смо ми овде радили, било је неколико случајева, на другом нашем објекту је истовремено примљено 18 људи из јединице ‘Ахмат’ – рекао је саговорник агенције.

Он је прецизирао да су се, захваљујући правовременој помоћи, сви повређени прилично брзо опоравили.

Подсетимо, хлорпикрин је отровна, густа течност с крајње пенетрантним мирисом. Ако људи дођу у контакт са њом, може да изазове пликове на кожи, надражи очи или да проузрокује проблеме с дисањем.

Нарочито је опасно то што испарења те течности, ако се удахну, нападају крвне судове у плућима.

Последица је оток плућа који изазива дисајне шумове и искашљавање крви. У крајњем случају то може довести и до смрти. Већ у Првом светском рату људи су знали какво погубно деловање има та супстанца.

Првобитно је хлорпикрин развијен као пестицид. Али, руска војска га је претворила у бојни отров. И немачка војска га је од 1916. користила као бојни отров у гасним гранатама на француском фронту.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ