Свет

ФБИ ОТКРИО ШОКАНТАН ПЛАН МОСКВЕ: Руси су планирали да ураде ово

Америчка влада објавила је у среду да је оптужила двојицу руских држављана и запленила више од 30 интернет домена повезаних с кампањом утицаја на америчке изборе.

Међутим, гомила информација које је ФБИ доставио суду такође је открила још једну „бомбу“: руску операцију манипулисања немачким, француским, италијанским и британским политичарима, пословним људима, новинарима и другим утицајним особама, пише Политико.

Циљ руске кампање у Европи био је да се „посеју“ поделе, да се дискредитује Америка и да се поткопа подршка Украјини, показује цео низ руских докумената, дописа и записника са састанака о вођењу психолошког рата.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Документе је прибавио ФБИ и послао их суду као прилог оптужницама подигнутим у среду. „Поднесак на 277 страница детаљно описује руске планове за освајање срца и умова Европљана“, пренео је Индеx.

Један допис руске Агенције за социјални дизајн (Социал Десигн Агенцy) описује план утицаја на јавност путем стварних објава и коментара на друштвеним медијима како би се заобишли бот филтери.

Агенција за социјални дизајн дјелује према наредбама Сергеја Киријенка, високопозиционираног званичника Кремља, наводи се у поднеску ФБИ-ја.

Руски документ наводи да је циљ кампање да се „изазову у публици рационалне (‘зашто баш МИ треба да помажемо Украјини?’) и емоционалне (‘Американци су право смеће!’) реакције“.

Операција се такође ослањала на такозване „доппелгäнгер“ домене за ширење лажних чланака и садржаја који су изгледали као да долазе из западних медија.

ДоменИ СУ ТАКО укључивале лажне чланке Ројтерса, Шпигла, Билда, Ла Монда, Ла Паризијена, Велта; Франкфурте Алгемајне цајтунга…, а плаћане су криптовалутама попут биткоина, тврди ФБИ.

Руски оперативци идентификовали су Немачку као посебно рањиву мету за руски утицај. „Немци су зависнији од Француза“, стоји у једном од руских докумената. Вероватно се то односи на економску зависност Немачке од руског гаса И извоза.

„Прво и најважније, морамо дискредитовати САД, Велику Британију и НАТО, а друго, морамо уверити Немце да се супротставе неделотворној политици санкција“, цитирао је ФБИ интерну руску белешку.

Још један документ Агенције за социјални дизајн описује операцију под називом „Подстицање међународног конфликта“ усмерену посебно на Француску и Немачку.

Циљ операције је следећи: „Ескалирати унутрашње напетости, како би се промовисали интереси Руске Федерације, као и утицати на сукобе у стварном животу и вештачки стварати конфликтне ситуације путем лажних чланака, инфлуенсера, као и циљаних објава и коментарима на друштвеним мрежама.“

Извор: Индеx.хр

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ