Свет

КИЈЕВ СВЕ СТАВЉА НА КОЦКУ: Повлаче опасан потез

Очајнички желећи да ојача украјинску одбрану око Покровска, важног логистичког чворишта 40 километара западно од рушевина Авдијевке у источној Украјини, украјинска национална гарда је распоредила једну од својих ретких офанзивних бригада – Кара-Даг бригада.

Премештање бригаде од око 2.000 војника са свог уобичајеног положаја у јужној Украјини на непознато бојно поље на истоку наглашава хитност решавања украјинских проблема између Авдијевке и Покровска.

После пораза украјинског гарнизона у Авдијевки, коме је понестало муниције, средином фебруара после бруталне петомесечне опсаде, руске бригаде и пукови непрестано напредују ка Покровску.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Кичма украјинске логистике у региону Доњецка је под претњом“, објаснила је украјинска аналитичка група Фронтелиџенс инсајт. Покровск је „постао кључни центар за испоруку и дистрибуцију железничког саобраћаја, омогућавајући снабдевање украјинских снага дуж широке линије ратишта.“

Како се руско напредовање убрзало у августу, Генералштаб у Кијеву је коначно реаговао по том питању. Послао је нека појачања у правцу Покровског да се придруже бригадама које су се већ налазиле на том сектору. Има их шест, механизованих, ваздушно-десантних и народних гардијских бригада.

Шта знамо о Кара-Даг бригади

Међу тим свежим снагама била је и Кара-Даг бригада. Формирана 2014. године, више пута реорганизована, ојачана у борби 2022. године, а затим појачана додатним тешким наоружањем – укључујући тенкове Т-64 – Кара-Даг бригада је пример офанзивних бригада Националне гарде.

Иако се заправо ради о паравојној полицији, ратне околности натерале су бригаду да се бори као војна бригада.

На сајту Националне гарде Украјине наводи се да ће волонтери моћи да бирају у ком делу земље ће бити распоређени.

Ово је можда било могуће током мање хаотичног периода ширег 29-месечног рата Русије против Украјине, када су бригаде Националне гарде углавном деловале у само једном региону.

Кара-Даг бригада је бригада са југа Украјине. Првих дана ширег рата ратовала је северно од јужног града Мелитопоља и углавном се на истом простору задржала две године. Али Национална гарда „гарантује“ регрутима на свом сајту „борба на првој линији“, а како рат улази у трећу годину, најтеже борбе воде се на истоку.

Ризични потези Кијева

Међутим, слање Кара-Даг бригаде није зауставило руско напредовање. Неки руски посматрачи се питају где су остале резерве Украјине. Наравно, многи украјински војници који већ нису били распоређени у неким рововима придружили су се изненадној украјинској инвазији на руску област Курск.

И поред тога, негде у Украјини би тренутно требало да постоји неколико необавезних бригада, од укупно око 100 бригада копнене војске.

„Знамо да Оружане снаге Украјине и даље имају неколико прилично нетакнутих и добро опремљених јединица у резерви, отприлике пет бригада“, написао је руски пропагандиста Јевгениј Норин.

Зашто Украјина не пожури ове снаге у Покровск да спасе виталне линије снабдевања града?

„То би могло да значи две ствари“, написао је Норин. „Планирају да их распореде негде другде и имају за циљ да постигну неку врсту одлучујућег ефекта пре него што се фронт Донбаса потпуно уруши.“

То „друго место“ могла би да буде Курска област, где украјинска инвазија улази у четврту недељу – и не показује знаке заустављања. Додавањем снага Курску док их држе подаље од Покровска, украјински лидери се коцкају да су добици изненадне инвазије на северу важнији за исход рата него потенцијални губици на истоку.

То је изузетно ризична опклада.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ