Свет

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ СА УКРАЈИНСКЕ ТВ: „У овом тренутку, град Часив Јар је уништен!“ Русима се отвара пут

Фото: Јутјуб

Руске снаге контролишу део града Часив Јар у Доњецкој области, али их Украјина спречава да пређу канал у источном делу града, рекао је Андреј Полухин, портпарол 24. механизоване бригаде Украјине, на националној телевизији 29. августа.

Раније тог дана, Полухин је изјавио да руске снаге контролишу 40% града.

Након заузимања Авдијевке у фебруару, руске снаге су усмериле свој фокус ка Часив Јару, узвишеном граду који потенцијално отвара могућност за даљи напредак руских снага у Доњецкој области.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Украјинска војска се повукла из источног насеља Канал у јулу, али су војни стручњаци за Кијев Индепендент тада изјавили да то повлачење „није имало стратешке последице.“ Полухин је потврдио да се линија фронта и даље простире дуж канала који дели град од његовог источног дела.

Ако град буде у потпуности заузет, руске снаге би могле искористити његову узвишену позицију за повећање предности у нападима на суседне градове Костјантинивку и Дружкивку, као и на већи оближњи град Краматорск, рекао је Полухин.

Освајање Часив Јара могло би представљати „веома опасну ствар“ за украјинске одбрамбене позиције у Доњецкој области, додао је он.

„У овом тренутку, град Часив Јар је уништен,“ рекао је Полухин.

Пре него што је почео свеобухватни сукоб, Часив Јар је био дом за око 12.000 људи. До априла 2024. године, у граду је остало око 700 људи.

Последњих недеља, руске снаге су се приближавале граду Покровску, који се налази око 70 километара (43 миље) југозападно од Часив Јара.

Извор: Србија Данас/Тхе Кyив Индепендент

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ