Свет

УЗБУНА У МОСКВИ! Французи ухапсили „шефа комуникација“ руске војске?! Шта ако им преда кључ за шифровање?!

Медиији на Западу тврде како је у Русији велика узнемиреност због хапшења оснивача и генералног директора апликације за размену порука Телеграм Павела Дурова.

Они цитирају бројне руске војне стручњаке и блогере који, како у јавност долази све више конкретних детаља, увелико упозоравају да би хапшење могло негативно утицати на вођење рата у Украјини.

Чим су се појавиле вести да је Дуров приведен након што је његов приватни авион слетео на аеродром Ле Бурже, проратни војни аналитичари и блогери на платформи су одмах почели да изражавају страхове и забринутост за будућност сукоба у Украјини, напомињући да Телеграм је кључно средство комуникације унутар руске војске.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Дуров, који има двојно држављанство Француске и Уједињених Арапских Емирата, ухапшен је у оквиру истраге због сумње да је платформа коришћена за превару, трговину дрогом, прање новца, дечју порнографију и друга кривична дела, преносе француски медији. Телеграм, покренут 2013. године, издао је саопштење у којем се каже да Дуров „нема шта да крије“ и да се придржава свих закона Европске уније.

Руски новинар Александар Сладков упозорава да руска војска за половину својих комуникација користи апликацију Телеграм и да се „хитно мора створити алтернатива“.

„Зар се о овоме није могло раније мислити?! Зашто је група Вагнер имала сопствену платформу, а оружане снаге наше велике Русије немају. И нема ко да казни одговорне. Или можда не би требало да тражимо кривце, јер је руска казна немар. А ово је ноћна мора“, написао је Сладков, преноси Неwсвеек.

Руски војни блогер Алексеј Суконкин истиче да хапшење Дурова изазива низ проблема који се морају одмах решити.

„Телеграм је тренутно основа војних комуникација. Од сада је све ово под претњом“, написао је он.

Руски проратни Телеграм канал Рибар, који је основао Михаил Звинчук, бивши радник руског Министарства одбране, такође упозорава да је Телеграм постао готово главно средство контроле јединица у (украјинској ратној) зони.

И руски медији такође су се фокусирале на будућност Телеграма са питањима попут „Ако се Телеграм сруши, како ће се (наша војска) борити?“ и сугестијама да би Телеграм „могао постати НАТО алатка“.

„Притворили шефа комуникација руске војске“

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбио је да коментарише ово питање током брифинга за новинаре.

Политицо такође извештава о „опсадном стању“ у Русији, наводећи да руска војска нашироко користи апликацију за комуникацију на бојном пољу због проблема са постављањем сопственог безбедног комуникационог система. Такође, Телеграм је главно средство комуникације за проратне војне блогере и медије, као и милионе обичних Руса.

„Практично су притворили шефа комуникација руске војске“, објавио је канал руских војних блогера Повернутие на З Воине.

Блог Тво Мајорс наводи да руски стручњаци раде на алтернативи Телеграму, али да Генерални директорат за комуникације руске војске „није показао прави интерес“ да руске снаге добију такав систем. Сајт наводи да би хапшење Дурова заправо могло да убрза развој независног комуникационог система.

Руски политичари, аналитичари и војни блогери забринути су да би Дуров могао да преда кључ за шифровање француским властима, омогућавајући приступ платформи и свим комуникацијама за које су корисници раније веровали да су шифровани.

Извор: Медији/Јутарњи

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ