Свет

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИК О БОРБАМА У КУРСКУ: Намеравамо да им приредимо још нека изненађења

У извештају са фронта, украјински војник је упоредио тренутне борбе у Курску са претходним окрутним сукобима у Доњецку, називајући их скоро „одмором“ у односу на ранији интензитет.

Када су исцрпљени украјински војници који су бранили Торецк добили наређење да крену ка руској граници, дочекали су то са олакшањем.

– У поређењу са Доњецком, ово је као одмор – кроз смех је рекао Серхиј (30) из јединице која је преусмерена у Курску област.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Када смо стигли, имао сам осмех од ува до ува, као реклама за пасту за зубе. Осетили смо еуфорију, олакшање. У Торецку су само рушевине, нема ни једне целе зграде – додао је он.

Док су новинари Тајмса разговарали са Серхијем, стизале су вести о победи Русије у месту Њујорк. Министарство одбране Русије саопштило је да трупе заузеле „једно од највећих насеља агломерације Торецк и стратешки важан логистички центар Новгородскаја“.

„Та два фронта су уско повезана“

Руске снаге се сада приближавају Покровску, регионалној престоници која је пре рата имала 60.000 становника. На снази је евакуација, а мештани беже са коферима и малом децом у возу за Лавов.

Ако се Украјина надала да ће њен напад на руску територију, који је почео 6. августа, уклонити руске трупе са фронта у Донбасу, то тек треба да се материјализује.

– Та два фронта су блиско повезана – рекао је украјински председник Володимир Зеленски позивајући западне савезнике да олабаве ограничења на употребу оружја.

Црвена линија

Руски председник Владимир Путин већ дуже време упозорава да би употреба западног оружја за напад на руску територију означила прелазак црвене линије и изазвала руски напад на земље НАТО-а, уз могућу употребу нуклеарног оружја.

– Напад на руску Курску област, уз употребу америчког, британског и европског оружја, показао је да су претње Кремља празне. Наивни, илузорни концепт црвене линије се распао – рекао је Зеленски.

– Ако би наши партнери укинули сва постојећа ограничења за употребу оружја на руској територији, не бисмо морали физички да улазимо у Курску област да бисмо заштитили украјинске грађане у пограничним градовима и елиминисали могућу руску претњу – додао је он.

– Ситуација на источном фронту у Донбасу је постала толико страшна да свако даље одлагање наших партнера у вези са употребом далекометног наоружања постаје де факто најефикаснија подршка офанзивном потенцијалу Русије – рекао је украјински председник.

Напад на Покровск

Покровск је једно од главних одбрамбених упоришта Украјине и кључни логистички центар у Доњецкој области. Ако је Руси освоје, то би сигурно угрозило одбрамбене способности Украјине и руте снабдевања. Али украјинске трупе напуштају то подручје како би заузеле одбрамбене положаје на другим местима.

– Изгубили смо превише људи борећи се за неколико метара територије. Не знам шта ће бити са Покровском, али ће сигурно бити уништен. Они се боре око рушевина – рекао је Серхиј и додао да очекује да ће његова јединица остати неко време у Курску.

– Овде ћемо бити неко време. Због проширења фронта, Русија ће морати да пошаље додатне снаге овде. Ускоро намеравамо да им приредимо још нека изненађења – каже Серхиј.

Уништили су три моста у Русији

Зеленски је у недељу увече прокоментарисао операцију у Курску и рекао да је заузимање скоро 800 квадратних километара руске територије имало за циљ стварање тампон зоне против руских напада на цивилне центре.

У понедељак је напоменуо да је операција помогла „фонду за размену“, мислећи на стотине руских војника заробљених током упада у Курск који су сада доступни за размену за украјинске војнике.

Украјинске ваздушне снаге су током викенда оштетиле и уништиле три моста преко реке Сејм у Курску, заробивши најмање 1.000 руских војника између реке, украјинске границе и нове украјинске линије фронта у Курску. Уништење ових мостова ће неизбежно закомпликовати руске напоре да поново заузме територију.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ