Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: НАТО доводи оклопну бригаду на 100 км од Русије!

У граду Микелију у Финској, који броји више од 52.000 становника и налази се на удаљености од приближно 100 километара од границе са Русијом, ускоро ће бити успостављена нова војна база НАТО пакта.

Ова база ће имати кључну улогу у јачању одбрамбених капацитета Финске, с обзиром на све веће тензије и потенцијалну претњу од стране Русије.

База ће бити домаћин бригади која ће бројати између 4.000 и 5.000 војника, а састав ове бригаде неће чинити само финске трупе, већ ће у њој бити присутни и војници из Шведске и Норвешке.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Главна мисија ове бригаде биће да подржи финску војску у одбрани земље од потенцијалних напада, чиме ће се значајно ојачати заједнички капацитети НАТО савеза у овом делу Европе.

Према информацијама које је објавио фински лист „Илталехти“, финска влада и НАТО пакт планирају да званично обавесте јавност о активностима ове базе почетком јесени. Важно је напоменути да су кључне одлуке у вези са овом базом већ донесене, што указује на убрзану динамику јачања одбрамбених снага у региону.

Војна база у Микелију биће под командом НАТО-а, тачније под надзором базе у Норфолку, која се налази на источној обали Сједињених Америчких Држава. Очекује се да ће НАТО формирати оклопну бригаду посебно намењену заштити Финске.

Наоружање и војна опрема држава које учествују у формирању ове бригаде биће ускладиштени на територији Финске, што ће омогућити брзу реакцију у случају потребе.

Финска војска и политички врх земље већ су дали сагласност за овај пројекат, препознајући важност присуства НАТО трупа на својој територији као средства за јачање одвраћања од потенцијалних претњи.

Ова бригада неће бити само пуки симбол присуства, већ ће имати активну улогу у војној стратегији Финске. Бригада ће бити опремљена оклопним возилима, а њени војници ће бити задужени не само за оперативне задатке, већ и за одржавање и логистичку подршку.

У почетку ће у бази бити распоређен батаљон од око 800 војника, чији задатак ће бити да управљају логистиком, одржавањем наоружања и војне опреме, као и припремом терена за долазак већих трупа.

Временом ће се број војника у бази повећавати, док ће сама база постајати кључно чвориште НАТО снага у северном делу Европе, директно доприносићи заштити финске границе и стабилности региона у целини.

НАТО сматра бригаду као кључну борбену јединицу која има снажан ударни капацитет и служи као превентивна сила у случају претњи. Поред националних одбрамбених снага, Естонију, Летонију и Литванију такође штите НАТО бригаде копнених снага.

У случају да Русија почне да окупља војску близу руско-финске границе, НАТО би могао брзо да активира бригаду и пребаци је на територију Финске.

База у Микелију има спремне смештајне капацитете за војнике, а њен основни циљ је да делује као снажан превентивни фактор за одвраћање потенцијалних претњи. Бригада је првенствено формирана како би ојачала одбрану северног дела Финске, са НАТО војницима смештеним у стратешким местима попут Ивала, Соданкиле и Рованијемија.

Кључне тачке за логистику и одржавање бригаде укључују луку Кеми, железничку везу између Норвешке и Шведске до Торнија, као и аеродром у Рованијемију.

Град Микели је дом НАТО-овог подштаба високе спремности, који је спреман за операције у сваком тренутку. Овај штаб управља копненим операцијама НАТО-а у нордијским земљама, док у мирнодопским условима планира и организује војне обуке у региону Етеле Саво.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ