Православље

ТАЈНА ГРОБА СТАРЦА ТАДЕЈА: Место где је сахрањен скрива ове моћи

У народу је раширено веровање да су молитве на гробу оца Тадеја у дворишту манастирске цркве у Витовници исцелитељске.

Отац Тадеј још за живота стекао је глас поузданог пророка, прозван је „далековидац“ и „јасновидац“, и исцелитељ, а његов гроб данас се сматра чудотворним.

Пре пет година на сајту Јутјуб објављено је сведочанство о јединственом догађају.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Наиме, уочи Васкрса 2013. године, портрет прислоњен уз надгробни споменик некадашњег игумана манастира Витовница, оца Тадеја, проплакао је! Према сведочењима верника који су се тада затекли у порти манастирске цркве, сузе су „шириле рајски миомирис“, а они који су овом чину присуствовали, осетили су „невероватну благост“.

Манастир Витовница, задужбина краља Милутина, основан је крајем тринаестог века. Подигнут је у знак захвалности за победу над бугарским одметницим татарског порекла Дрманом и Куделином, који су годинама харали овим крајевима. Претпоставља се да је тако означена и крајња граница српске државе тога времена.

Манастир је, као и остале српске светиње, кроз историју трпео разарања и пљачке, а тек средином 19. века потпуно је обновљен. Међутим, и после тога претило му је гашење због подозрења комунистичких власти и малог броја монаха, али га је, упркос свему, одржао архимандрит Тадеј.

Рођен 1914. у селу Витовница под именом Томислав Штрбуловић, замонашио се 1935. године у манастиру Горњак. Од 1939. до 1955. године боравио је на Косову, а по повратку у Браничевску епархију отишао је у Горњак и тада преузео духовну бригу и о манастиру Витовница, чији ће игуман доцније постати. Преминуо је 2003. године.

Написао је књигу „Какве су ти мисли, такав ти је живот“, у којој говори о духовним врлинама, а за живота је стекао глас поузданог пророка (прозван је „ далековидац“ и „јасновидац“), и исцелитеља. На интернету се данас могу наћи пророчанства оца Тадеја, али је њихова аутентичност сумњива – изгледа да су накнадно дописивана зарад подупирања неких политичких снага. Познат је, такође, и „лек за рак оца Тадеја“, али потврде о његовој ефикасности нема.

У народу је раширено веровање да су молитве на гробу оца Тадеја у дворишту манастирске цркве у Витовници исцелитељске. Посебно су благотворне за душевно стање.

Манастир Витовница налази се на обали истоимене речице, а удаљен је десетак километара од Петровца на Млави. Осим гроба оца Тадеја, сматра се и да вода са извора Светога Јована, уз манастирске зидине, има лековиту моћ и помаже у оздрављењу.

Извор: Момчило Петровић/lepotesrbije.alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ