Свет

ТОТАЛНА КАТАСТРОФА: Украјинци заузели 22 места у Русији

Руски гувернер Курске области, на коју су пре скоро недељу дана извршили инвазију Украјинци и заузели десетине насеља, одржао је састанак са руским председником Владимиром Путином, који није крио негодовање.

Путин је на састанку који је преносила руска државна телевизија рекао да ће руска војска протерати украјинску војску са своје територије.

Шта је урадила Украјина?

Подсетимо, украјинске снаге су прошлог уторка прешле границу са Русијом и освојиле значајну територију Курске области. Ројтерс пише да је потенцијални циљ изненадног напада да се добије боља позиција у преговорима о прекиду ватре након америчких председничких избора у новембру.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Изненађена Русија је јуче успела да стабилизује фронт, иако руски војни блогери јављају да је Украјина освојила додатну територију у борби са руском војском.

Путин је окривио „западне господаре“, тврди да Украјинци трпе велике губитке

Гувернер суседне Белгородске области Вјачеслав Гладков саопштио је да је почела евакуација цивила из округа Краснајаруга због „непријатељске активности на граници“. Незадовољни Путин је у досад најопсежнијој изјави о украјинској офанзиви рекао да Кијев „уз помоћ западних господара“ жели да побољша своју преговарачку позицију и поткопа руско напредовање.

Путин је рекао безбедносним званичницима и регионалним гувернерима да украјинске снаге трпе велике губитке. „Непријатељ ће сигурно добити одговарајући одговор, а сви циљеви који нас очекују биће, без сумње, остварени“, рекао је он.

Путин тврди да Украјина покушава да застраши руско друштво и тиме угрози његову стабилност. Он је упозорио званичнике да ће Украјина покушати да додатно дестабилизује пограничне области.

Више од 120.000 људи је побегло

Гувернер Курска Алексеј Смирнов каже да је до сада евакуисано 121.000 становника региона, додајући да је планирано евакуисање још 59.000 људи.

„Према вашим упутствима… поделили смо евакуацију људи у две фазе. Прва фаза: зона од 10 километара у четири округа, плус сви Суја и Кореневски округ“, рекао је Путину, а затим додао: „8. августа , почели смо да евакуишемо свих шест пограничних округа, плус округа Болшока Солдатское и Лгов јер су близу нуклеарке. Реч је о укупно 180.000 људи.

Он додаје да је на том подручју убијено 12 цивила, а 121 рањен.

Гувернер је признао да су Украјинци освојили 22 места

Гувернер Курска Алексеј Смирнов рекао је на састанку са руским председником да Украјина контролише 22 места у региону и да је офанзива дубока око 12 километара и широка око 40 километара. Када је Смирнов то рекао, Путин га је прекинуо и рекао му да се „фокусира на помагање људима“.

Москва је увела ванредне мере у областима Курск, Брјанск и Белгород, а њен савезник Белорусија је саопштила да је такође повећала своје војно присуство на својим границама након што је Украјина наводно ушла у њен ваздушни простор са дроновима.

Кијев је прекинуо ћутање о нападима у суботу када је председник Володимир Зеленски рекао да је Украјина покренула упад на руску територију како би „довела правду“ и извршила притисак на московске снаге.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ