Свет

УПАЛИ СУ У РУСИЈУ: Војска заузела 30 километара?

Фото: Х принтскрин

Украјинске трупе напредовале су до 30 километара унутар Русије, што га чини најдубљим и најзначајнијим упадом откако је Москва започела напад на Украјину у фебруару 2022.

Министарство одбране Русије саопштило је да су се његове снаге сукобиле са украјинским трупама у близини села Толпино и Обси Колодез, пошто је офанзива у региону Курск ушла у шести дан.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова оптужила је Кијев да „застрашује мирно становништво Русије“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Председник Владимир Зеленски је преко ноћи први пут директно признао напад, рекавши да Украјина гура рат на „територију агресора“.

„Украјина доказује да заиста може да поврати правду и обезбеди неопходан притисак на агресора“, рекао је Зеленски.
Он је потом захвалио украјинским војницима и рекао да је о операцији у Русији разговарао са највишим војним командантом земље – генералом Александром Сирским.

Високи украјински званичник рекао је новинској агенцији АФП да је хиљаде војника било укључено у операцију, далеко више од малог упада који су првобитно пријавили руски граничари.

Док су диверзантске групе које подржавају Украјина покретале повремене прекограничне упаде, офанзива Курск означава највећи координисани напад на руску територију од стране конвенционалних снага Кијева.

„У офанзиви смо. Циљ је да се непријатељске позиције затегну, нанесу максимални губици и дестабилизује ситуација у Русији јер нису у стању да заштите сопствену границу“, рекао је званичник.

Министарство одбране Русије саопштило је у недељу да су његове снаге „спречиле покушаје мобилних непријатељских група оклопним возилима да продру дубоко у руску територију“.

Али као очигледно признање да су кијевске снаге сада напредовале дубоко у погранични регион Курска, Министарство одбране је известило о размештању украјинских трупа у близини села Толпино и Обси Колодез – која су удаљена око 25 км и 30 км од границе између Русије и Украјине.

Извор: Клиx.ба

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ