Свет

ЈЕЗИВО ПРЕДВИЂАЊЕ ИЛОНА МАСКА: Почиње грађански рат

Фото: Јутјуб

Велику Британију потресају велики нереди након што су три девојчице убијене, а осморо деце и двоје одраслих рањено у нападу ножем у Саутпорту. Након скривања од јавности сазнало се да је починилац Аксел Муганва Рудакубана, седамнаестогодишњак рођен у тој земљи од родитеља из Руанде.

Тамошња јавност, међутим, додатно је узнемирена гласинама да је убица мигрант из Сирије који је у Велику Британију дошао чамцем и извео терористички напад. Полиција је демантовала да се ради о терористичком акту.

Убиства су изазвала протесте грађана против миграната, све је убрзо прерасло у нереде широм земље, па су тако сукоби полиције и демонстраната захватили Ливерпул, Нотингем, Лидс, Бристол, Тамворт, Ротерхам, Стоук-он-Трент, Блекпул, Хул и Белфаст у Северној Ирској.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

На протестима су се могле чути антиимигранстке и антиисламске пароле, а потом су употребљена и пиротехничка средства у нападу на објекте у којима се налазе мигранти. То је довело до великих сукоба са полицијом, хиљадама повређених и неколико стотина ухапшених.

Из канцеларије премијера Кира Стармера саопштено је да Влада Велике Британије подржава полицију да предузме све неопходне мере како би улице биле безбедне.

Министарка унутрашњих послова Ивет Купер је упозорила да ће они који су умешани у криминални неред и насилничко понашање на улицама морати да плате цену и да ће се суочити са најоштријим могућим казнама.

– Полицији смо јасно дали до знања да имају нашу пуну подршку у предузимању најснажнијих могућих мера против починитеља, укључујући осигуравање више тужитеља, довољно затворских места, као и да судови буду спремни да реагују – рекла је министарка унутрашњих послова Ивет Купер.

Оптужили Русију

Ричард Дирлав, бивши директор обавештајне службе МИ6, тврди да Русија покушава да подстакне протесте ширењем лажних информација да је починилац напада у Саутпорту био мигрант. Он је додао да лажне вести шири веб страница Channel3Now, која је наводно повезана са Русијом. Страница Channel3Now на X има око 3.000 пратилаца.

Руска амбасада у Лондону је одбацила оптужбе, назвавши те тврдње „предвидљивим обмањивањем“, додајући да је Дирлав био међу онима који су помогли да се дестабилизују „целокупне земље и региони, изазивајући невиђене приливе миграната.“

Мигранти у Великој Британији

Велика Британија се већ годинама бори са приливом миграната.

Премијер Стармер: Британија ће основати јединицу специјалне полиције…

Према званичним подацима, нето миграција у земљу до јуна 2023. у претходних 12 месеци износила је 685.000 људи, при чему су пет највећих националности ван ЕУ биле Индијци 253.000, Нигеријци 141.000, Кинези 89.000, Пакистанци 55.000 и Украјинци 35.000.

Илон Маск

Амерички милијардер и директор компанија Тесла и Спејс-Икс Илин Маск пише да је неизбежан грађански рат у Великој Британији.

– Грађански рат је неизбежан – поручио је Макс на друштвеној мрежи Икс.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ