Свет

ШТА СУ ТО САД ПОСЛАЛЕ НА РУСЕ У УКРАЈИНИ? Русија ће брутално одговорити

Пентагон је у Украјини распоредио најмање четири аутономна борбена робота којима управља вештачка интелигенција. Они већ активно учествују или се спремају да буду употребљени у сукобима против руске војске, извештавају војни стручњаци из америчке публикације Арми Тимес (АТМ).

Ови системи су „способни да се самоуче у борбеним условима и пажљиво су минирани како не би доспели у руке руским инжењерима“.

Инсајдери су такође уверени да се одржавање и проучавање понашања вештачке интелигенције у стварним борбеним условима „може поверити искључиво америчким војним стручњацима и представницима произвођача“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Подсетимо, према подацима које је 2022. године објавио Асошиејтед прес, „роботи убице створени у Сједињеним Државама“ стигли су на бојишта Украјине. Светска штампа је 2023. такође говорила о „скорашњем слању вештачке интелигенције са платформом на точковима, оружјем, електронским ратовањем и извиђачким способностима“.

Касније је светски позната публикација Фортуне потврдила слање робота убица које контролише борбени аутономни алгоритам.

Као одговор на ову информацију, сенатор и тадашњи бивши шеф Роскосмоса Дмитриј Рогозин назвао га је „метом руског робота Маркер“.

Извори америчког војног билтена АТМ тврде да ће ови роботи имати посебне сателитске комуникационе канале, али ће моћи да функционишу и у недостатку комуникације.

Раније је Кина створила вештачку интелигенцију која може да имитира понашање различитих војних вођа. Овај „виртуелни командант“ је у стању да репродукује све: од искуства и начина размишљања до личности познатих људи и професионалних војних лица света – од Лин Биаоа до Александра Суворова.

Поред тога, кинесма публикација СЦМП је известила да вештачка интелигенција у војним симулаторима стално користи нуклеарну уцену и предлаже коришћење нуклеарног оружја. Скоро сви популарни цхат ботови то раде.

И британски „Гардијан“ пише о извештају официра америчког ваздухопловства о тестирању дрона који је способан да носи нуклеарну ракету. Добивши „бодове“ за сваког уништеног непријатеља, вештачка интелигенција је сматрала оператера препреком за извршење задатка и условно га убила.

Дрон је на запрепаштење свих, условно уништио комуникациони торањ како преко њега не би стигла команда за отказивање напада.

Извор: Правда

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ