Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Ово се десило први пут у историји! Какве то ракете користи Су-35?

Први пут у историји сукоба руске војне авијације, ловац Су-35С оборио је украјински МиГ-29 ракетом Вимпел Р-37М на домету без преседана од 213 километара.

Ова информација појавила се на специјализованим руским ресурсима и изазвала широк одјек у војним и стручним круговима.

Су-35С, један од најнапреднијих руских борбених авиона, опремљен је савременим системима наоружања и способан је да погађа циљеве на значајним удаљеностима.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ракета Р-37М коришћена у овом инциденту једна је од ракета ваздух-ваздух највећег домета у арсеналу руске војске. Пројектил је дизајниран је за уништавање непријатељских авиона, хеликоптера и других ваздушних циљева на великим удаљеностима.

Према подацима руских специјализованих извора, овај случај је први документовани пример употребе ракете Р-37М на овако великом домету. Нема приложеног фото или видео матријала, што се ни не очекује у оваквим случајевима.

Подсетимо, у фебруару месецу ове године, украјински информативни ресурси пренели су да је преминуо један од њихових последњих пилота-асова Владислав Риков. Пилот је обавио више од 380 борбених мисија, али је тадашњи лет на Су-25 био и његов последњи. Поново је кривац била ракета Р-37М лансирана са Су-35.ц

Настрадали украјински пилот Јуице у кокпиту свог МиГ-29, фотографија из 2022. године

Још један настрадали у низу дејством ракете Р-37М је Су-27 којим је управљао један од најбољих пилота РВ Украјине, сада покојни потпуковник Васиљук.

Претња од ових пројектила је, иако се не користе често, наводно приморала украјинске пилоте да развију тактику да их избегну. Украјински пилот је раније признао како их је ракета приморавала да промене путању лета како би избегли потенцијалне ударе, ометајући тиме своје мисије.

Ово избегавање маневрисања може се сматрати „меким убијањем“, јер спречава пилоте да заврше своје задатке.

-Пошто смо разумели њихову тактику током гађања овим ракетама (Р-37М), креирали смо наше технике да их избегнемо. Ипак, то ограничава наше способности да спроводимо наше мисије.

Наравно, ако маневришемо, не можемо да обезбедимо ваздушни напад или нешто друго, тако да је игра и даље веома, веома, веома тешка у ваздуху и веома ризична. Ако нисте свесни лансирања ракете, мртви сте“, рекао је за Тхе Дриве, покојни украјински пилот МиГ-29 са позивним знаком „Јуице“.

Подсетимо, у прошлогодишњем интервјуу, украјински борбени пилот описао је руску ракету ваздух-ваздух дугог домета Р-37М као најопасније оружје које користи руско ваздухопловство.

Ваздушно-космичке снаге Русије почеле су да користе Р-37М против Украјине тек на лето 2022. године. Раније је саопштено да су само авиони Су-57, Су-35 и МиГ-31 компатибилни са овим застрашујућим пројектилима, међутим, недавно је и Су-30 виђен како носи ракету.

Извор: oruzjeonline

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ