Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ВИКТОРА ОРБАНА ЕВРОПИ: Нисте ни свесни шта управо креће!

Виктор Орбан је упозорио на пропаст Европске уније.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у суботу да је Европска унија несвесна онога шта се дешава и упозорио је на нови, азијски оријентисан „светски поредак“. Он је такође подржао кандидатуру Доналда Трампа за председника САД.

„Европа је одустала од одбране сопствених интереса“, рекао је Орбан у Бајиле Тушнаду, већински етничком мађарском граду у централној Румунији.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Све што Европа данас ради јесте да безусловно следи продемократску спољну политику САД… чак и по цену самоуништења. Долази промена каква није виђена 500 година. Оно са чиме се суочавамо је у ствари промена светског поретка“, додао је он, наводећи Кину, Индију, Пакистан и Индонезију као „доминантни центар“ света.

Орбан је такође навео да су САД стајале иза експлозија 2022. године које су оштетиле гасоводе Северни ток изграђене за транспорт гаса из Русије у Немачку, називајући то „терористичким актом који је изведен у очигледној режији Американаца“. Није понудио никакве доказе који би подржали тврдњу.

Орбанов примедбе долазе усред све веће критике његових европских партнера након што је раније овог месеца кренуо у одметнуту „мировну мисију“ у Москву и Пекинг с циљем посредовања у окончању рата у Украјини. Сматра се да Орбан има најтоплије односе са Кремљом међу свим лидерима ЕУ.

Када је реч о Украјини, Орбан сумња да ће ратом разорена земља постати или чланица НАТО-а или ЕУ, наводи Асошијејтед прес.

„Ми Европљани немамо новца за то. Украјина ће се вратити у позицију тампон-државе“, рекао је он и додао да ће међународне безбедносне гаранције „бити садржане у споразуму између САД и Русије“.

Током читавог рата у Украјини, Орбан се противио слању оружја Украјини и рутински је одлагао, разводњавао или блокирао напоре за слање финансијске помоћи Кијеву и увођење санкција Москви. Орбан је у суботу рекао да Трампова кандидатура за америчке изборе има за циљ „да повуче амерички народ из пост-националистичке либералне државе у националну државу“ и поновио низ тврдњи да је Трамп неправедно кажњен како би спречио повратак у Белу кућу.

„Због тога хоће да га стрпају у затвор. Зато желе да му одузму имовину. А ако то не упали, зато ће желети да га убију“, рекао је Орбан, мислећи на атентат на Трампа на митингу у Пенсилванији овог месеца.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ