Свет

ЕВА ЈЕ ПРЕМИНУЛА: Чувена глумица нас је заувек напустила

Глумица је имала тежак живот – суочавала се и са финансијским потешкоћама, а морала је да одустане од глумачког позива због здравствених проблема.

Ева Цјепела, позната позната глумица која је играла улогу принцезе Евелини у култном филму „Јаносик“, преминула је у 82. години живота. Глумица је имала тежак живот – морала је да одустане од глумачког позива због здравствених проблема, а суочавала се и са финансијским потешкоћама.

Цјепела је била позната по својим улогама у филмовима „Јаносик“, „Јовита“, „Уклети ревир“, као и по бројним позоришним представама. Вест о њеној смрти саопштио је Стари Театар у Кракову.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Са дубоким жаљењем примили смо вест да нас је данас напустила Ева Цјепела – легендарна позоришна, филмска и телевизијска глумица,“ стоји у саопштењу.

Рођена је 19. августа 1942. године. Након што је завршила средњу школу, уписала је студије на Државној високој школи за драматургију у Кракову. На сцени је дебитовала 1966. године у монодрами Агњешке Осјецке „Када заборавим“, која је стекла признање публике.

Године 1967. године, постала је чланица Старог театра у Кракову, у којем је играла све до 2007. године.

Улога у култном филму

Прекретница у њеној каријери се догодила 1973. године када је ангажована у култном филму „Јаносик“. У њему је играла је улогу принцезе Евелине. Током наредних година играла је и у филмовима „Јовита“, „Заклети ревири“, „Од нигде до никуда“ и „Лук ероса“.

Године 2005. појавила се у филму „Карол: Човек који је постао папа“. То је био једна од њених последњих улога. Две године касније, глумица је отишла у пензију због бројних здравствених проблема.

Тежак живот

Тужно је како се одвијао њен живот. Здравствени проблеми присилили су је да се повуче из посла. Прошла је кроз озбиљну операцију кичме, а убрзо након тога је сломила ногу и кук. Након уградње ендопротезе, више није могла да се креће. „Болесна сам, немам снаге,“ признала је у разговору са „Газетą Кракоwскą“.

Због свог занимања није могла да рачуна на високу пензију која би покрила трошкове рехабилитације. Новца је имала само за храну и основне трошкове.

Штавише, уметница, након развода од Збигњева Швјеха, није имала блиских рођака. „Нико из моје породице више није жив. Могу да рачунам само на пријатеље,“ говорила је. Помоћ јој је пружила глумица Ана Димна, која је 2021. године покренула прикупљање средстава за оболелу глумицу. Откривено је да су се проблемима с кретањем придружили и узнапредовали дијабетес и проблеми са видом.

Извор: Srbija danas

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ