Свет

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ НА ДЕБАТИ: Свет у шоку након завршних речи Бајдена и Трампа

ВАШИНГТОН – Завршним речима америчких председничких кандидата Доналда Трампа и Џозефа Бајдена завршена је прва дебата организована у студију Си-Ен-Ена.

Своје последње минуте у првом окршају и Трамп и Бајден искористили су да изнесу низ оптужби на рачун један другог. Бајден, који је први имао реч, фокусирао се најпре на порезе и економију и нагласио да га је његов претходник (Трамп) оставио са „катастрофом“.

Рекао је и да је Трамп био најгори председник у историји, као и да сумња да ће Доналд Трамп прихватити резултате избора 2024. ако изгуби. „Он само цвили. Не може да поднесе пораз“, рекао је Бајден.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Са друге стране Трамп је рекао да је током његовог мандата улагано у војску, дошло је до највећег смањења пореза, док је за Бајдена рекао да се само жали и не ради ништа.

Критиковао је и Бајденову граничну политику и његово руковање повлачењем из Авганистана и друге аспекте Бајденове спољне политике.

„Цела земља експлодира због вас, јер вас не поштују, а морају да поштују свог председника. Не поштују вас широм света“, рекао је Трамп. Наредна дебата одржаће се почетком септембра.

Трамп: Нећу забранити лекове за абортус; Бајден: Абортус у надлежности држава је ужасан

Бивши амерички председник и кандидат републиканаца за председника САД Доналд Трамп изјавио је данас да уколико постане председник неће забранити лекове за абортус, док је кандидат демократа и актуелни председник Џо Бајден рекао да је ужасна ствар да питање абортуса буде у надлежности држава.

Бајден не размишља о помиловању оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа

Амерички председник Џозеф Бајден не размишља о помиловању оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

„Не, ово се не разматра“, навела је она на брифингу, одговарајући на питање новинара о могућности помиловања Асанжа, саопштио је Стејт департмент.

Асанж је био затворен у затвору Белмарш у Лондону од априла 2019. након што је британској полицији дозвољено да изврши рацију у амбасади Еквадора у којој је тражио азил 2012.

САД су га оптужиле за објављивање војних тајни и око 700.000 поверљивих докумената који се односе на војне и дипломатске активности САД.

Раније ове недеље, амерички судија је осудио Асанжа на казну затвора у оквиру споразума о признању кривице са савезним тужиоцима, чиме је завршена 14-годишња правна сага.

Они су током дебате на Си-Ен-Ену расправљали, између осталог, о питању абортуса, односно о ранијој одлуци Врховног суда да одбаци тужбу којом се оспорава дозвола Управи за храну и лекове да регулише пилуле за абортус мифепристон.

„Врховни суд је управо одобрио пилулу за абортус и ја се слажем са њиховом одлуком и нец́у је блокирати“, рекао је Трамп. Бајден је рекао да је идеја да жена може да оде код лекара који ће на основу њених околности одлучити да ли она може да обави абортус или не.

„Идеја је да су државе у стању да то ураде. Има пуно младих жена које ће силовати тазбина, супружници, браћа, и оне не могу ништа да учине поводом тога“, рекао је Бајден. Када се ради о миграцијама, Бајден је рекао да је до сада много радио на томе да добије двопартијски споразум, да је за време његове администрације значајно повећан број службеника за азил.

„Он када је био председник, одвајао је бебе од мајки, стављао их у кавезе, ми пазимо да се породице не раздвоје. Променио сам закон, па сада 40 одсто мање људи илегално прелази границу“, рекао је Бајден. Са друге стране, Трамп је рекао да су у његово време границе САД биле најсигурније у историји, а да је Бајден решио да отвори границу.

„Отворио је границу за људе из затвора, менталних установа, лудница, терориста, имамо највећи број терориста који долазе у нашу земљу, сви терористи, широм света, не само из Јужне Америке… долазе из целог света, са Блиског истока, они пристижу“, рекао је Трамп. На питање о најављеној депортацији имиграната Трамп је рекао да Американци тренутно живе у „леглу пацова“, јер не постоје границе, а све због, како је рекао „глупе политике“.

„Долазе и убијају наше грађане на нивоу који никада нисмо видели. Ми то зовемо мигрантским злочином. Ја то зовем Бајденов мигрантски злочин“, рекао је Трамп. Говорећи о сукобу у Украјини Бајден је рекао да је Трамп охрабрио Русију да уђе у рат.

„Био је лош и по питању Авганистана. То је била тако ужасна срамота, најсрамнији тренутак у историји наше државе“, рекао је Бајден.

Трамп је рекао да рат у Украјини никада није требало да се догоди.

„А он је дао 200 милијарди долара, или више, Украјини. То је много новца. Немојте мислити да је икада било нешто слично овоме. Ја само указујем на новац који трошимо на овај рат. И не би требало да се деси да се тај рат реши између Путина и Зеленског пре него што ступим на дужност 20. јануара. Решићу тај рат, средићу га брзо“, рекао је Трамп. Упитан да ли би подржао стварање независне палестинске државе како би се постигао мир у региону, Трамп је рекао да би морао да размотри то.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ