Свет

ОГЛАСИО СЕ МАРК РУТЕ: Речи новог шефа НАТО-а о Путину буде језу

БРИСЕЛ – Холандски премијер Марк Руте изјавио је данас да је за њега огромна част што је изабран за генералног секретара НАТО-а.

„Алијанса је била, остала и биће камен темељац наше колективне безбедности. Вођење ове организације представља одговорност коју не схватам олако“, навео је Руте.

Он је захвалио свим чланицама НАТО-а на поверењу које су му указале.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Радујем се преузимању функције у октобру, као наследник Јенса Столтенберга, који је изузетно водио Алијансу у последњих 10 година и коме сам се увек дивио“, навео је Руте у објави на мрежи Икс.

Земље чланице НАТО-а данас су изабрале холандског премијера Марка Рутеа за генералног секретара те Алијансе.

Руте је жестоки критичар руског председника Владимира Путина и чврсти савезник Украјине. Био је главни покретач слања војне помоћи Украјини и познат је по својим изјавама да је „пораз“ Москве од виталног значаја да се обезбеди мир у Европи.

Рутеов однос са Путином затегао се 2014. када је изнад источне Украјине оборен авион који је полетео са амстердамског аеродрома Шипхол. За обарање авиона са 298 путника и чланова посаде оптужени су руски милитанти, а Руте је поручио Путину да је „бесан“, подсећа РТ.

Од тог момента, на Западу је стекао репутацију европског лидера који се не плаши Владимира Путина.

– Немојте ментално прецењивати Путина. Много сам разговарао са човеком. Он није јак човек, није јак момак – рекао је Руте у једној парламентарној дебати.

Када је почела Специјална војна операција, Руте је описао руског лидера као „хладнокрвног, бруталног и немилосрдног“.

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг похвалио је Рутеа као „правог трансатлантисту, снажног лидера и градитеља консензуса“.

– Желим му пуно успеха док настављамо да јачамо НАТО.

Знам да остављам НАТО у добрим рукама“, рекао је он. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће Рутеово „вођство и искуство бити од кључног значаја за Алијансу у овим изазовним временима“.

Извор: Танјуг/Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ