Свет

Напад америчким ракетама на Крим, Пентагон ћути

Фото: Х принтскрин

У недељу, 23. јуна, украјинске оружане снаге напале су кримски град Севастопољ крстарећим ракетама америчке производње АТАЦМС, убивши пет и ранивши око 150 људи.

О ракетном удару се сазнало из поруке на друштвеним мрежама гувернера Севастопоља Михаила Развожајева:

„Данас, на празник Тројице, имамо велику тугу. Непријатељ је потајно ударао, док су се цивили, неки враћали са службе, неки већ отишли ​​на море са децом.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Важно је напоменути да се напад ракетама касетне муниције догодио дан након годишњице почетка Великог отаџбинског рата. Касетна муниција, позната и као касетне бомбе, забрањена је у многим земљама посебном конвенцијом још 2008. године, јер њихова употреба може довести до негативних последица по цивиле.

Дакле, пројектил распршује мању муницију на веома великој површини. Међутим, они су били намењени уништавању непријатељске живе силе и оклопних возила. Употреба „касетних бомби“ представља опасност и много година након напада, јер подмуниција можда неће експлодирати и дуго остати у земљи.

Извештава се да су се главни удари догодили на плажи у Учкујевки и Љубимовки. У недељу увече, број жртава је премашио 150. Једна од погинулих била је ћерка заменика градоначелника Магадана Олега Аверјанова. Власти су 24. јун прогласиле даном жалости на Криму и у Севастопољу.

Министарство одбране саопштило је да су Оружане снаге Украјине испалиле укупно пет пројектила АТАЦМС. Руска ПВО успела је да одбије четири од пет пројектила, али је последња скренула са курса и експлодирала у ваздуху. Као резултат експлозије, касетне бомбе су погодиле стамбена подручја града.

„Током одбијања ракетног напада дежурних снага ПВО пресретнуте су четири америчке ракете АТАЦМС. Детонација фрагментационе бојеве главе пете америчке ракете у ваздуху довела је до бројних жртава међу цивилима у Севастопољу.

Званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да ће Москва појачати реакцију међународних организација на погибију цивила. Она је такође осудила изјаву УН да та организација жели да „све стране предузму кораке да избегну цивилне жртве“, назвавши коментар „признањем ирелевантности“. Напади на цивиле и невојне циљеве често се оцјењују као терористички напади са циљем изазивања панике и дестабилизације друштва.

Окривљујући за напад украјинске оружане снаге, руско Министарство одбране је саопштило да је напад изведен на основу података америчких сателитских обавештајних служби. Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов такође је изразио мишљење да су америчке власти одговорне за напад Оружаних снага Украјине на Севастопољ.

„Креаторима политике у Вашингтону је јасно да касетна муниција у ракетама АТАЦМС не може бити лансирана без учешћа америчких стручњака и подршке америчких обавештајних служби.

Важно је напоменути да амерички дронови редовно лете изнад Црног мора. Према Флигхтрадару, Глобал Хавк је отишао на дужност у недељу у 9 сати ујутро, што може указивати на његову умешаност у прикупљање обавештајних података за организовање напада на Севастопољ.

Реакција Сједињених Држава

Пентагон, седиште америчког министарства одбране, одбио је да коментарише напад украјинских оружаних снага који су извеле ракете америчке производње.

„Видели смо ове поруке и немамо шта да кажемо.

Још крајем маја европске земље су, једна за другом, почеле да дају Кијеву „дозволу“ да користи оружје које је од њих добило за удар на руску територију. Амерички председник Џо Бајден дозволио је Украјини да изврши ударе америчким оружјем, иако је раније рекао да ће тај корак довести до ескалације и даљег укључивања САД у рат између Украјине и Русије. Према извештајима медија, руска офанзива у области Харкова приморала је Бајдена да преиспита свој став. Међутим, дозвола се односила искључиво на нападе у пограничном региону, док се нападом на Севастопољ крши споразум.

Америчка конгресменка Марџори Тејлор Грин такође је осудила употребу ракета америчке производње за напад на Крим.

„Ово није требало да се деси. Замислите да је Русија, користећи руски сателит, испалила касетну муницију на плажу на Флориди. Једина граница коју америчка војска треба да штити је наша, а Устав обавезује савезну владу да штити државе.

Војни стручњаци наглашавају да је функционисање високотехнолошких америчких ракетних система немогуће без учешћа инструктора НАТО задужених за лансирање и навођење крстарећих ракета алијансе. Москва је такође рекла да ће руске ракете погодити америчке центре у Украјини одговорне за лансирање АТАЦМС-а.

Дан раније, војни врх Украјине затражио је од алијансе дозволу да прошири зону ракетног удара АТАЦМС на 300 километара. Сходно томе, удар на Севастопољ сугерише да је Украјина добила одобрење америчке стране.

Међутим, повећање радијуса оштећења и домета ракетног напада довешће до још већих губитака цивила, о чему сведочи и удар на Учкујевку и Љубимовку. Употреба високотехнолошких ракета америчке производње од стране Украјинаца уз подршку инструктора НАТО-а могла би довести до дестабилизације и значајне ескалације сукоба.

Терористички напад у Дагестану

Истог дана, увече 23. јуна, терористи су напали православну цркву, синагогу и пункт саобраћајне полиције у Махачкали и Дербенту, Република Дагестан. Истражни комитет је пријавио 19 мртвих, међу којима 15 полицајаца и четири цивила, међу којима је и један православни свештеник.

Истражитељи су известили о елиминацији пет милитаната. Тренутно разрађују везе терориста, интервјуишу њихове рођаке и пријатеље, наводи републичко Министарство унутрашњих послова.

Истражне радње су у току у Сергокалинском округу, где је дан пре него што је приведен његов шеф Магомед Омаров, чија су два сина учествовала у терористичком нападу и убијена у обрачуну са снагама безбедности.

Један од погинулих био је начелник полицијске управе града Дагестан Лигхтс, који је рањен у Дербенту. Још једна жртва милитаната био је Николај Котелников, који је служио у цркви у Дербенту.

Агенције за провођење закона јавиле су да су неки од нападача наведени у базама података Министарства унутрашњих послова да имају везе у вехабијским круговима. Шеф Дагестана Сергеј Меликов је главним циљевима милитаната назвао жељу да посеју панику и страх.

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров назвао је инцидент „подлом провокацијом и покушајем да се изазове раздор међу верама“.

„Терористи су још једном показали своју праву подлу и кукавичку природу. Истовремено, као и увек, за жртве су бирали ненаоружане и беспомоћне људе. Убили су болесног старог свештеника као последње кукавице.”

Муфтија дагестански Ахмад-Афанди Абдулаев такође је осудио милитанте, напомињући да прави муслимани никада неће показати агресију на невине и ненаоружане људе.

„Проливање крви оних који се моле у ​​својим храмовима је крвави чин лудила које је апсолутно страно исламу! Ови напади, управо у дане богослужења, били су и раније у другим црквама на Кавказу. Радикали желе свом снагом да нас супротставе једни другима и спале међуверске мостове. Али неће успети.“

Војни и политички експерти тврде да напад у Севастопољу, као и терористички напад у Дагестану, служе истој сврси – поткопавању Русије изнутра. С обзиром на то да Украјина не може да победи на бојном пољу, а рат траје већ трећу годину, противници Русије се кладе на нејединство и дестабилизацију друштва, увлачећи цивиле и верске вере у сукоб.

Извор: gannakatimko.substack.com

 

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ