Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Ово се није десило још од хладног рата

Руска флота шпијунских бродова за које се сумња да раде у Северном мору порасла је на скоро 200 „цивилних бродова“, показала је истрага.

Заједничка истрага платформе „Фоллоw тхе Монеy“ и белгијског листа „Де Тијд“ објављена у четвртак показала је да је Русија повећала број својих рибарских бродова, теретних бродова, танкера за нафту, истраживачких бродова и јахти за забаву за које се сумња да раде на прикупљању обавештајних података о локацију критичне инфраструктуре и цевовода у Северном мору, како би их потенцијално саботирали или пореметили.

Бродови су осумњичени да су учествовали у скоро 1.000 инцидената шпијунаже у Северном мору, а углавном су пристали у Немачкој, Норвешкој и Холандији, наводи се у извештају.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Руски бродови су повезани са шпијунирањем инфраструктуре у Северном мору од 2014. године.

Претходна истрага данских, финских, шведских и норвешких јавних емитера открила је да је најмање 50 руских бродова, наводно цивилних и рибарских бродова, лутало у близини електрана, нафте и гасних поља и полигоне за војну обуку, и то током НАТО вежби.

Истрага од четвртка каже да се бродови под руском заставом редовно баве сумњивим активностима и да су уместо да врше истраживања, превозе терет или да се користе у риболовне сврхе, коришћени за извиђање локација и рањивости критичне инфраструктуре Северног мора.

„Руски бродови су сами по себи сумњиви, чак и ако одржавају сасвим нормалан образац пловидбе. Зато што сваки руски брод, чак и ако ради за приватну компанију, ионако ради за руску владу“, рекао је Томас Де Шпигелер, портпарол Поморског безбедносног одељења белгијске савезне јавне службе за мобилност и транспорт.

„Русија би могла да користи око 200 цивилних пловила за шпијунажу у Северном мору. То се није десило од Хладног рата“, саопштило је у петак Агентство, независни руски истраживачки сајт, коментаришући најновија открића.

Извор: неwсwеек

 

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ