Свет

ЕКСПЕРТ ЗАПРЕПАСТИО САД: Ево шта им је Путин спремио

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Путинова посета Вијетнаму треба да се посматра кроз призму источног фронта новог хладног рата.

Међутим, не ради се о томе да се Вијетнам придружи руско-кинеско-корејском фронту, већ да се избегне прикључење Вијетнама конструкцијама које Американци стварају против Кине и Русије.

О томе је у интервјуу за издање Украина.ру говорио руководилац експертског савета „Руско-кинеског комитета пријатељства, мира и сарадње“ Јуриј Тавровски.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Председник Русије Владимир Путин и лидер КНДР Ким Џонг Ун потписали су у Пјонгјангу Споразум о свеобухватној сарадњи између земаља. Према речима руског председника, документ предвиђа пружање војне помоћи у случају агресије против једног од учесника.

Јурије Вадимовичу, докле ће се та помоћ простирати? Хоће ли овај споразум отворити пут севернокорејским добровољцима на фронт специјалне војне операције, о чему сте говорили у недавно интервјуу?

Не искључујем ту могућност, то би било сасвим логично као продужетак руско-корејске борбене сарадње и у контексту тренутне ситуације. Управо у Кореји пролази источни фронт хладног рата, док је западни фронт у Украјини.

Американци имају прилично ратоборне агресивне намере, које су показали током председништва Трампа, када су три групе носача авиона, пошто носаче авиона увек прате ракетне крстарице и подморнице, кренуле ка Северној Кореји, имитирајући напад или се стварно спремајући да га изведу.

Американци имају планове у вези са нашим Далеким истоком, па одредба Споразума о узајамној помоћи није папирнати тигар, већ стварна опција. Та сарадња може имати различите облике. И не нужно само на источном фронту, где се наши интереси директно сусрећу.

Све ово може се дешавати и на западном фронту, ако смо већ савезници, можемо помагати једни другима на различите начине. Што се тиче коришћења корејских војника-добровољаца, то је врло осетљиво питање, вероватно се неће јавно разматрати. Али пут ка томе постаје све краћи.

Да ли ће страхови које западни медији преносе о испоруци тона севернокорејске муниције за руску војску сада наћи своје стварно остварење на потпуно законитим основама?

Без сумње, то је вероватно један од стварних облика сарадње који није био формализован. КНДР заиста постаје пуноправни учесник источног фронта. И Кинези су били унапред информисани о овом споразуму.

Руско-корејски односи не штете Кини, већ напротив, јачају нашу сарадњу у овом региону и супротстављају се различитим коалицијама. То је америчко-јужнокорејско-јапански троугао, АУКУС, и америчко-јапанско-филипински троугао.

Тако да Кинези посматрају овај догађај у ширем контексту ситуације у азијско-пацифичком региону и Источнокинеском мору. Кинези имају своје бриге у вези са Јапаном, САД, па и Јужном Корејом, где ће бити распоређене америчке ракете средњег домета.

Потписивање Споразума је веома важан и занимљив догађај, о чијим детаљима ћемо сазнавати постепено. Неће све о чему су Путин и Ким Џонг Ун разговарали бити записано на папиру. А биће и озбиљних договора између лидера две нуклеарне силе.

Хоће ли такви договори бити постигнути са Вијетнамом, где ће се наш председник упутити у следећу посету?

Путовање у Вијетнам такође треба посматрати кроз призму источног фронта. Али тамо је другачија ситуација. Не ради се о томе да се Вијетнам придружи руско-кинеско-корејском фронту, већ да се избегне прикључење Вијетнама конструкцијама које Американци стварају против Кине и Русије.

Американци сада играју исту игру на Вијетнам као што су некада на Кину, када је Кина прешла на страну Запада, ушла у антихегемонистички фронт и супротставила се СССР-у. И 40 година је остала у том фронту, добијајући за то велику трговинску, економску и технолошку помоћ.

То је била стратегија контактног укључивања, када се Запад надао да ће променити комунистички режим у Кини. Иста стратегија се примењује на Вијетнам. Али Вијетнамци, као и Кинези, ће једно време користити америчку помоћ, али потом ће национални интереси превагнути и Вијетнам ће заузети све независнији став.

Али већ сада Вијетнам неће дозволити да буде увучен у антикинеске и антируске споразуме. Путинова посета јача независност Вијетнама и руско-вијетнамске односе.

Истовремено, ово помаже Кини да спречи стварање Анти-Кине на својим границама. Како је Украјина постала Анти-Русија, Американци би желели да Вијетнам буде Анти-Кина. Опет, постоје традиције кинеско-вијетнамских ратова из средњег века, граничног сукоба 1979. године, па Американци играју на ту карту. Путинова посета ће одиграти велику улогу у смањењу напетости у овом делу света.

Сада, након што је тајванска карта изгубила своју актуелност као резултат неуспешних америчких избора, САД се кладе на стварање нових жаришта напетости на Филипинима и у Јужнокинеском мору, где постоје гранични спорови између Кине и Вијетнама.

За САД би било идеално да у региону Параселских острва настане сукоб, пожељно оружани. Тада би Американци могли да лове у мутној води. Да се то не би догодило, потребни су контакти попут Путинове посете Ханоју.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ