Свет

ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Да ли сте потпуно полудели?

Руски председник Владимир Путин има ефикасан и једноставан предлог за окончање рата у Украјини. Према њему, рат би завршио „за два до највише три месеца“, али под условом да Запад престане да пружа војну помоћ Украјини.

Уз то, рекао је да „Русија није та која је почела рат у Украјини“ (за то су криви они који су, каже, „изазвали пуч 2014. године“, али исто тако није рекао зашто онда он сарађује и подржава многе режиме, поготово у Африци, који су на власт дошли пучем) па је запретио и могућом употребом нуклеарног оружја.

Руски лидер је то изговорио на готово тросатној конференцији за стране дописнике у новом средишту Газпрома у Санкт Петербургу на почетку Међународног економског форума, својеврсног руског пандана окупљању у Давосу. Све је било у стилу топло-хладно: ред претњи, ред помирљивих изјава. Прво је упозорио Запад да би Русија могла да користи све доступне методе (мисли притом на оружје, па и нуклеарно) како би се одбранила ако би јој суверенитет или територијални интегритет био угрожен. Путин се није упуштао у то да ли Русија изазивањем рата угрозила суверенитет и територијални интегритет Украјине.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Путин је рекао како Запад стално оптужује Русију да прети „нуклеарним ратом“, али је утврдио да је то погрешно јер је „САД користила нуклеарно оружје против Јапана у Другом светском рату“. Истовремено је рекао да Русија „не прети нуклеарном батином“, али је ипак упозорио да руска нуклеарна доктрина допушта употребу тог оружја као одговор на могуће претње.

– Из неких разлога Запад мисли да то никад нећемо употребити, али погледајте шта пише у нашој нуклеарној доктрини. Тамо лепо стоји: ако нечије акције угрозе наш суверенитет и територијални интегритет, сматрамо да имамо право да употребимо сва средства која су нам на располагању. Ово не би требало узимати олако – изјавио је Путин у Санкт Петербургу на дружењу с домаћим и страним новинарима.

Али, потом је спустио лествицу рекавши како Запад хистерише око тога да би Русија могла да нападне НАТО.

– Да ли сте потпуно полудели? То је апсолутна глупост – рекао је Путин и додао да Русија нема империјалних амбиција нити угрожава НАТО и Европу. Ваљда је сада довољно што угрожава Украјину и упозорава да ни „црвено дугме“ није недодирљиво. Није лоше опет напоменути да је Путин мање од 24 сата пре напада на Украјину исмејавао оне који су говорили да ће кренути у напад.

Осим тога, осврнуо се на „одобрење“ западних држава да допусте употребу њиховог оружја за гађање циљева на подручју Русије. То означава „њихов једнаки рат против Русије“ на шта ће „Москва реаговати“, рекао је Путин.

– Ако видимо да се те земље увлаче у рат против нас, онда задржавамо право да делујемо на сличан начин. То је врло озбиљан проблем – рекао је Путин новинарима. Запретио је и „асиметричним одговором“ ако Украјина нападне руску територију оружјем које добија од Запада.

Конкретно, Москва разматра могућност да доставља своје оружје у друге светске регије одакле би могло да се користи за нападе на земље из којих потиче оружје које се користи за нападе на Русију, рекао је Путин. Русија је затражила да се 14. јуна одржи састанак Већа безбедности УН-а управо у поводу, како кажу, „одлуке да се Украјини допусти да западним оружјем гађа циљеве на подручју Русије“.

Пре ових Путинових изјава, његов блиски сарадник Дмитриј Медведев, познат по томе што углавном има право првог иступа кад је реч о претњама Западу, утврдио је да „Запад овим постаје једнаки учесник рата“. Додуше, Путин та Медведевљева „сирова“ упозорења пакује у „мирније тонове“, иако је суштина иста.

Западни инструктори у Украјини

Путин се осврнуо и на „присутност западних војних инструктора у Украјини“, премда ни једна земља није потврдила присутност својих војних представника на тлу Украјине, али је руски председник рекао да „их тамо има“ и да, „на њихову несрећу, трпе губитке“. Осим тога, Владимир Путин је изјавио како Украјина никога у САД-у не занима и да Вашингтон једино „занима значај САД-а“, али да својом политиком САД „у корену уништава лидерство у демократском свету“.

– Баш њих брига за Украјину, они само не желе да допусте да Русија успе и победи јер сматрају да ће у противном они бити на губитку – изјавио је Путин. На крају је закључио да му је свеједно ко ће бити амерички председник – Џо Бајден, који је предвидљивији, или Доналд Трамп. Али, сматра да су „ружне оптужбе које се износе на рачун Трампа“ за њега само „елемент унутарполитичке борбе у САД-у“.

Извор: Јутарњи лист

 

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ