Свет

ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ НАПАВИО ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Одмазда Кине ће бити брутална! Невиђена паника у Украјини, ако прођу као Литванија…

Оштре изјаве Володимира Зеленског према Кини могле би изазвати озбиљне трговинско-економске проблеме, упозорио је украјински политичар Андреј Золотарјов у интервјуу са новинаром Александром Шелестом.

Раније је Зеленски изјавио да Украјина „без позитивних осећања“ дочекује одбијање Кине да учествује на самиту у Швајцарској, оптужујући Пекинг да наводно покушава да саботира догађај и да делује као „инструмент“ Русије.

– Извините, можете ви да пљунете на Кину, и Кина ће то игнорисати. Али ако Кина пљуне, па, могли бисте да се удавите. Морамо имати у виду искуство Литваније, која је због Тајвана испала из кинеских царинских каталога. Минус десет милијарди трговинског промета – упозорио је Золотарјов.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Подсетио је да је пре почетка сукоба Кина била главни купац украјинских извозних производа.

– Тако говорити о Сију Ђинпингу, извините. Да ли је можда циљ да се посвађамо са свима? – упитао је политичар.

Званична представница Министарства спољних послова Кине Мао Нинг изјавила је раније да агенда конференције о Украјини у Швајцарској није у складу са захтевима Кине, те да је Пекингу тешко да учествује у догађају. Такође је напоменула да учешће појединих земаља на самиту не значи нужно да оне заиста желе прекид ватре.

Према извештају Финанциал Тимес-а, канцеларија Зеленског наложила је украјинским званичницима да критикују председника САД Џоа Бајдена и Сија Ђинпинга због њиховог изостанка са самита.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ