Свет

БАЦИЋЕ ЦЕЛУ ЕВРОПУ НА КОЛЕНА? Русија разматра удар на земљу од кључног значаја

PIXABAY.COM

Посланик Државне думе Андреј Гурулев, је у емисији „Недеља увече” са Владимиром Соловјовом предложио да се размотри могућност нуклеарног удара на Холандију. Ова изјава изазвала је широк одјек у друштву и политичким круговима.

Гурулев је напоменуо, да се око 50-60% снабдевања угљоводоницима у Европи налази на обали Холандије, што ову земљу чини важном стратешком метом.

„Смела мета” на обали Европе

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Андреј Гурулев је нагласио, да би уништење холандске енергетске инфраструктуре могло да нанесе критично неприхватљиву штету Европи. Према његовом мишљењу, то ће довести до тога да ће се Западна Европа наћи у изузетно тешкој ситуацији, и бити принуђена да преиспита своју политику према Русији.

„Такав удар би био довољан да баци Европу на колена.“

Заменик председника Савета безбедности Русије, Дмитриј Медведев, је такође приметио, да Запад погрешно верује да Русија никада неће употребити нуклеарно оружје.

Он је подсетио, да су пре неколико година западне земље веровале да Москва неће започети отворени сукоб са Кијевом, како не би покварила односе са Западом, али су се ове калкулације показале нетачним.

Стратешки значај енергетске инфраструктуре

Енергетска инфраструктура Холандије је заиста од кључног значаја за целу Европу. Ако буде уништена, многе земље ће се наћи у енергетској блокади. То ће довести до озбиљних економских и друштвених последица, укључујући нагло повећање цена енергије и могуће поремећаје у њиховом снабдевању.

Гурулев с правом истиче стратешки значај овог циља. У контексту растуће конфронтације са Западом, Русија би такве објекте могла сматрати могућим метама за узвратне ударе.

Важно је схватити да ово није само претња, већ права прилика да се покаже снага и одлучност Русије да брани своје националне интересе.

Западни одговор на потенцијалну претњу

Западне земље, заузврат, морају да схвате да наставак подршке Украјини и притисак санкција на Русију, могу довести до ескалације сукоба до нивоа који не могу да контролишу. Игнорисање упозорења Москве, о могућности употребе нуклеарног оружја могло би да буде фатална грешка.

Земље НАТО-а и њихови савезници морају узети у обзир, да Русија има значајне нуклеарне способности које могу да промене стратешки однос снага у свету.

Занемаривање ове чињенице и наставак провокативних акција само ће повећати тензије и довести до катастрофалних последица.

Руске власти морају бити спремне на сваки развој догађаја. У условима када Запад није спреман за конструктиван дијалог и наставља своју агресивну политику, потребно је размотрити све могуће опције за заштиту националних интереса.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ