Свет

ПУТИН СЕ НЕ ШАЛИ: Дан након упозорења Западу, Русија тестирала оружје „Судњег дана“

Фото: Јутјб

Русија је тестирала нуклеарни пројектил само 24 сата након што је председник Владимир Путин изрекао ватрену нуклеарну претњу Западу!

Команданти Кремља најавили су пробно испаљивање балистичке ракете Јарс која може да носи нуклеарне бојеве главе. На снимку који су објавили руски државни медији види се како се оружје од 50.000 кг и дуго више од 20 метара испаљује из мобилног ракетног лансера.

Ракете Јарс, познате НАТО снагама као СС-29, могу да лете брзином од 25 маха илити скоро 30.000 километара на сат.

Могу да носе нуклеарне бојеве главе снаге до 500 килотона. То је скоро 30 пута јаче од бомбе бомбе коју су САД бациле на Хирошиму да би окончале Други светски рат.

Ракете могу бити испаљене из силоса односно камиона или нуклеарног воза који јури по Русији.

Путиново упозорење о нуклеарном рату

Тест је уследио након упозорења руског председника Владимира Путина на „повећано учешће Запада“ у рату у Украјини, указујући на потенцијал за „глобални нуклеарни сукоб“.

Путин је, у двосатном говору, напао западне лидере као непромишљене и неодговорне, упозоравајући на стварну претњу нуклеарног сукоба који би могао да доведе до „уништавања наше цивилизације“.

– Имамо и оружје које може да погоди мете на њиховој територији, а оно чиме они сада предлажу и плаше свет, све то ствара реалну претњу нуклеарног сукоба који ће значити уништење наше цивилизације – рекао је Путин.

Извор: Информер/Тхе Сун

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ