Свет

ПУТИН ЗАТРЕСАО СВЕТ: Они су оборили руски авион

Главна обавештајна управа (ГУР) Оружаних снага Украјине је знала да су се у авиону ИЛ-76 налазили њихови заробљеници, али су ипак гађали авион, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

– Напад двема ракетама на авион са украјинским заробљеницима извела је ПВП Украјине јер ‘пријатељска ватра’ са руске стране није била могућа захваљујући техничким специфичностима – рекао је руски председник у Санкт Петербургу током сусрета са студентима учесницима специјалне војне операције.

Напад на авион је злочин кијевског режима, који је или извршен намерно или из непажње, рекао је Путин и додао да читав садашњи кијевски режим почива на злочинима које спроводи свакодневно чак и над својим грађанима.

– Не знам да ли су то урадили намерно или грешком, али урадили су то. Случајно или намерно али у сваком случају – то је злочин – нагласио је он.

Према његовим речима, очигледно је да су ракете којим је гађан ИЛ-76 лансиране са територија под контролом Кијева.

Оно што је пронађено на лицу места од система којим је гађан авион указује да се радио о ПВО системима Француске или САД. Тачни подаци ће бити познати за неколико дана, додао је он.

Владимир Путин је истакао да ће резултати истраге о паду авиона ИЛ-76 бити објављени како би украјински народ знао истину.

Обарање војног авиона Ил-76

Оружане снаге Украјине обориле су у среду изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену.

У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули. Истражни комитет Русије саопштио је да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздушном ракетом са територије Украјине.

Како је саопштило руско Министарство одбране, Кијев је врло добро знао о предстојећем транспорту заробљеника на размену, који је требало да се обави касније у среду.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ