Свет

ВЛАСТИ ХИТНО УПУТИЛЕ ДРАМАТИЧАН АПЕЛ: У наредна 72 сата…

Очекује се да ће циклон Кирили погодити источну обалу Аустралије у четвртак, а власти упозоравају да ће олуја имати „озбиљан утицај“.

У драматичном апелу који је објављен данас, премијер Квинсленда Стивен Мајлс рекао је да ће олуја у уторак прерасти у тропски циклон.

Затим се очекује да ће у четвртак доћи до копна између Инисфаила и Ерли Бича, јужно од Кернса.

„Вероватан ће имати озбиљан утицај, посебно ако се прелаз догоди у близини или јужно од Таунсвила“, рекао је Мајлс на конференцији за медије и додао:

„Припреме нашег тима за ванредне ситуације су увелико у току.“

Становницима Квинсленда је саопштено да буду у току са упозорењима државне владе у наредна 72 сата.

Биро за метеорологију (БОМ) је предвидео да ће олуја постати циклон прве категорије до уторка ујутру након што се развила у Коралном мору.

Очекује се да ће циклон ојачати када постане тропски циклон и до среде би требало да достигне трећу категорију.

Портпарол БОМ-а рекао је медијима данас да се очекују ‘тешки утицаји тропског циклона’ за заједнице у Северном Квинсленду, пошто циклон расте на категорију три.

„У приобалним и острвским местима између Ера и Сент Лоренса може доћи до олује са штетним ударима ветра до 120 км/х, а то се већ очекује од среде ујутру“, рекао је портпарол.

Обилне падавине и изненадне поплаве су такође вероватне када систем прелази на копно.

Очекује се да ће циклон отпутовати на југ, а тамо би обилне падавине могле да погоде централни и југоисточни Квинсленд .

Тада се предвиђа да ће већина домаћинстава остати без струје у петак пре него што се врати у систем ниског притиска.

Заменик комесара полиције Квинсленда Шејн Челепи позвао је становнике Квинсленда да предузму мере предострожности за преживљавање пре него што удари циклон.

Он је препоручио људима да направе складиште намирница за три дана, али и да обезбеде акумулаторе струје јер може проћи и до 72 сата пре него што хитне службе стигну у помоћ.

Иако се очекује да ће циклон прећи на копно у северном Квинсленду, већи део државе би такође могао бити погођен јер се претвара у систем ниског притиска.

Лоше време долази, а метеоролошки завод издаје упозорење за екстремне топлотне таласе за велике делове Аустралије.

Очекује се да ће у уторак у Аделаиди бити најтоплији дан у недељи са највишом температуром од 39 степени Целзијуса, а најнижом од 21 степени.

Извор: Дејли мејл

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ