Свет

ТЕЖАК ПОРАЗ УКРАЈИНЕ: Руси су преузели

Руске трупе су преузеле иницијативу дуж већег дела фронта у зони специјалних операција у Украјини, пише Њујорк тајмс .

„Недавне руске офанзиве су такође додатни доказ да је Русија чврсто преузела иницијативу на већем делу бојног поља“, наводи се у публикацији.

Према извештајима медија, у протеклих неколико недеља руски борци су успели да преузму контролу над новим територијама.

Да је руска војска преузела иницијативу раније су изјавили у интервјуу за Јутјуб канал Дени Хејфонг и бивши обавештајац америчких оружаних снага Скот Ритер .

– Контраофанзива Оружаних снага Украјине је завршена и ово је постао стратешки пораз Украјине и колективног Запада. Мислим да ћемо видети како ће Русија, неутралисавши украјински напад, полако кренути у сопствену офанзиву и почети изврши притисак – приметио је он.

Према речима бившег војног човека, руска армија ће највероватније да удари тамо где је концентрисано најмање трупа непријатеља. Као резултат тога, Оружане снаге Украјине ће морати поново да пребаце резерве, којих скоро да и нема.

– Русија ће од сада имати иницијативу и на крају ће украјинска линија пасти. Вероватно ће морати да се повуку преко Дњепра и предају огроман део територије, ето куда то сада иде – закључио је Ритер.

Неуспех контраофанзиве Оружаних снага Украјине и преношење иницијативе у сукобу на Русију требало би да отрезни председника Украјине Володимира Зеленског, рекао је пољски генерал Валдемар Скржипчак раније на ТОК ФМ-у .

– Он (Зеленски – прим. аут.) није успео да оствари своје циљеве, које је најавио пре годину дана – ослобађање територија захваљујући подршци Запада. Генерално, сада једноставно нема шансе за то. Мораће да тражи решење кроз које може да преживи – рекао је генерал.

Према његовом мишљењу, руска војска је сада кренула у офанзиву и зграбила стратешку предност. Штавише, то се догодило у позадини растућих унутрашњих несугласица у Украјини.

– Најјачи ударац Украјини су несугласице између Украјинаца унутар украјинских елита и недостатак подршке Запада. Управо су то два разлога која могу довести до колапса Украјине – закључио је Скрзипчак.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ