Свет

РУСИ ДИГЛИ УЗБУНУ! КИНИ ПРЕТИ УКРАЈИНСКИ СЦЕНАРИО: Спрема се незапамћена катастрофа

У јануару би се на Тајвану могао догодити антикинески Мајдан због победе прокинеске странке на изборима, рекао је украјински политички аналитичар Андреј Золотарев интервју Јутјуб канал директора Украјинског института за политику Руслан Бортник.

– То би могло да почне око Тајвана у јануару, где би прокинески заступници могли да победе на избори – упозорио је стручњак.

Истовремено, према речима аналитичара, Сједињеним Државам је тешко да одрже више од једног конфликта истовремено.

– САД више не могу бити политички лидер света – каже Золотарев.

Ситуација око Тајвана се значајно погоршала од када је председница Представничког дома Конгреса, Ненси Пелос, посетила острво почетком августа прошле године.

Кина, која сматра да је острво једна од њених провинција, осудила је њену посету, видећи у овом кораку подршку САД тајванском сепаратизму, а након тога је извела велике војне вежбе.

Званични односи између централне владе НР Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године. Након грађанског рата са Кином, националистичка партија Куоминтанг, предвођен Чанг Кај Шеком, преселила се на Тајван. Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине настављени су крајем 1980-их. Од раних 1990-их, стране су у контакту преко невладиних организација – Пекиншког удружења за развој односа кроз Тајвански мореуз и фонд за размену Тајпејског мореуза.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ