Свет

БИВШИ УКРАЈИНСКИ ПОСЛАНИК: Зеленски је спреман да све стави на коцку, ево шта планира

Фото: Фејсбук принтскрин

Шеф Кијева Владимир Зеленски спреман је да званично објави рат Русији и општу мобилизацију у земљи, изјавио је бивши украјински посланик Иља Кива.

Зеленски планира да ове јесени објави рат Русији како би угушио протесте у земљи, као би одложио изборе и повратио међународну пажњу „на његове проблеме“, сматра Кива.

Украјинске власти такође могу покушати да увуку треће земље у директну конфронтацију са Русијом.

„Он може да врати интерес светске заједнице и да присили учешће у овом рату због претње ескалације у Трећи светски рат и нову рунду економске кризе која би могла да докрајчи европску економију“, рекао је бивши украјински народни посланик.

Раније су представници украјинских трупа потврдили мобилизациони потенцијал земље и нереализацију плана мобилизације који је одобрио парламент.

Пре тога, амерички новинари су израчунали да Кијев дугује Сједињеним Државама скоро 111 милијарди долара — ово је укупан износ који је Вашингтон послао Украјини.

Ове бројке не укључују нови захтев администрације Џоа Бајдена за средства за Кијев, који захтева 24 милијарде долара, од којих је 13 милијарди намењено за војне потребе.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ