Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Русија има застрашујући план?

Планирани састанак Путина и Ким Џонг Уна даје нови увид у руску стратегију у Украјини, као и упозорење на шире опасности за свет, пише британски Телеграф.

Како кијевска контраофанзива траје већ четврти месец, с ограниченим успехом и неколико руских противнапада, постаје јасно да би план Москве могао да буде да допусти Украјини да исцрпи своје људе, тенкове, гранате и ракете против најчвршће линије Суровикинове линије, преноси Јутарњи лист.

Размишљање би могло бити да ће, након што украјинске маневарске снаге опремљене и обучене уз помоћ Запада буду уништене, Русија моћи да покрене сопствену велику офанзиву, можда већ у јануару.

Након готово две године борби које се више упоређују с Првим светским ратом него с Другим, овај план подсећа на немачки Кајзершлахт, пролећну офанзиву која је започела у марту 1918. и одбацила противнике, заузевши више територија него што је било која страна узела у претходне четири године рата.

То је постигнуто тако што су Немци оставили непијетаље да “искрваре” док су иза линија стварали огромне резерве људства и оружја, спремни да покрену разорни напад сличан ономе што су Британци намеравали, али нису успели да постигну, током битке на Соми 1916.

Проблем за Путина је тај што, док покушава да самеље украјинске снаге, троши огромне количине муниције, посебно артиљеријских граната и балистичких пројектила, те врло велики број тенкова.

Док Русија има већу војну индустријску производњу од већег дела Запада, и наставља да мобилизује десетине хиљада људи сваког квартала на редовбној бази, њене основне залихе остају недовољне за ниво трошкова потребних за нову велику офанзиву.

Ту би Пјонгјанг могао да ускочи. Северна Кореја шаље велике количине граната, ракета и пројектила Русији већ најмање годину дана, сматрају на Западу, а велики број пошиљки организује Вагнер група покојног Јевгенија Пригожина. Подсећа се и да је недавно у Пјонгјангу био и Путинов министар одбране Сергеј Шојгу.

Северна Кореја има велике залихе тешког наоружања и артиљеријске муниције. Много је оружја старо и непоуздано, али то неће бити важно ако Русија прибегне својој старој тактици за победу: користећи своју чисту бројност, терајући непријатеља као што су Немци 1918.

С друге стране, подршка Русије користи и Киму као средство за повратни ударац САД-у, уз недвосмислено одобрење Пекинга. Али, наводи даље британски лист, подршка Северне Кореје неће доћи без велике цене.

Осакаћеном западним санкцијама, Пјонгјангу су преко потребни нафта, храна, ђубриво и сировине којих Русија има у изобиљу.

Али оно што више забрињава јесте могућност снабдевања Северне Кореје чврстом валутом и технологијом за севернокорејски програм нуклеарног оружја, посебно за развој интерконтиненталних балистичких пројектила.

Путин би могао имати на уму и преговарачки адут како би подстакао већ климаву америчку администрацију да притисне Кијев и примора га на прекид ватре.

Каква год била дипломатска двострука игра, Запад би сада требало да помажеи Украјини да се припреми у случају да њихова садашња офанзива не успе, допуштајући Путину да покрене свој Кајзершлахт, закључује Телеграф.

Ако овај апокалиптични сценарио из 1918. постане стварност, биће потребан огроман напор Запада, као и Украјине – већи него што је већ уложен. Биће веома скупо за све, с потенцијалним последицама које су превише застрашујуће да би се о њима размишљало, пише лист.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ