Свет

ТОТАЛНИ ЗАОКРЕТ: „Нису схватили поруку Вагнера“

Након дугог раздобља испипавања и тешких рововских борби без пуно напредовања, дошло је до промена на јужном делу украјинског фронта.

Промене наговештавају да би, пре промене времена и доласка јесењих киша на углавном равничарском и блатњавом терену, Украјинци могли да остваре барем део зацртаних планова своје летње контраофанзиве.

Без обзира на то, ИСW наводи да су руске снаге извеле ракетни напад с бродова у Црном мору на позадинска подручја у смеру Кривог Риха те да је украјинска ПВО одбрана пресрела две ракете Калибр.

Кијев је известио да су руске ракете погодиле цивилне и индустријске објекте у Полтавској области.

Из Министарства одбране Украјине објавили су како су Руси покушали напад на купјанском правцу, али како сматра министар Олексиј Резников, то је пре зато да се нападима у Харковској области покушају одвући украјинске снаге које сада имају одређене успехе на југу него што би Руси могли остварити неки већи продор.

Стабилна одбрана

„Ово је логичан потез непријатеља – да привуку нашу пажњу како бисмо преместили снаге с југа на исток. Наша одбрана на том правцу је стабилна“, наводи министар. Стога су, наводи ИСW, руски војни блогери наставили критиковати руско Министарство одбране због неуспеха на јужном делу бојишта.

Истичу да су у Министарству игнорисали притужбе да су неке моторизиране руске јединице претрпеле значајне губитке због изостанка артиљеријске подршке и лошег вођства у смеру Херсона.

Један блогер тврди да се руско Министарство одбране и даље суочава с бирократским проблемима који руску војску спречавају у спровођењу реформи, али и одбацивању било каквих критика.

Блогери су се, наводе, надали да ће руска војна команда „схватити“ поруку која им је послата током војне побуне Вагнера крајем јуна, али, кажу, то се није догодило.

Уз то, неки руски војни блогери напомињу да руска војска и Министарство одбране крију од руске јавности што се догађа на бојном пољу, а потпуно игноришу неуспехе којих је све више.

Због оваквог стања украјински војни званичници прибојавају се да ће Руси на јесен и зиму почети ново масовно ракетирање украјинске инфраструктуре, поготово енергетске, како би опет узроковали несташице воде, струје и грејања током зимских месеци.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ