На хрватској граници утврђен је висок ниво канцерогеног акриламида у прехрамбеном производу који је произведен у Србији.
Висок ниво акриламида је пронађен у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, објављено је на сајту Европске комисије.
Земља пријаве је Хрватска, а обавештење се односи на Хрватску и Србију, наводи се на сајту европског система за брзо узбуњивање.
Производ није ушао на тржиште Хрватске, те је безбедно уништен, преноси Н1.
Акриламид се обично налази у хлебу, прженом кромпиру, чипсу, житарицама за доручак, кексима, крекерима и кафи.
Како је саопштила Хрватска агенција за храну, процењује се да присуство акриламида у храни може повећати ризик од развоја канцера свим старосним групама.
Извор: Н1