Свет

УКРАЈИНЦИ У ШОКУ: Његовом кривицом је заустављен највећи напад

Украјина је морала да одустане од неколико напада дроновима на руске мете.

До одустајања је дошло јер је Илон Маск, главни извршни директор фирме Спејс Икс, власнице сателитске интернет мреже Старлинк, одбио да да приступ истој, преноси Дејли мејл.

Кијев је планирао минираном беспилотном летелицом да нападне брод Ратне морнарице Руске Федерације који је на везу у једној луци на полуострву Криму.

Међутим, Маск украјинским снагама није допустио да приступе Старлинку јер, како је раније рекао, не дозвољава да се он користи за нападачке акције. Украјина је због тога одустала од напада на споменути брод.

Врховни командант украјинских Оружаних снага Валериј Залужни наводно је због тога пожелео да ступи у контакт с начелником Штаба америчке војске, генералом Марком Милијем, како би му се рекао да Маск не може да одређује шта украјинска војска може, а шта не може да ради.

Жалужни је рекао да је чињеница да је Маск онемогућио неколико планираних напада забрињавајућа. Маск још није коментирао ове наводе.

Саветник председника Украјине Михаило Подољак рекао је за британски Телеграф да је рат у Украјини ушао у критичну фазу те да украјинским снагама треба оперативна и технолошка независност.

Маскову одлуку су критиковали виша званичница Европског већа о спољним пословима Улрике Франке и НАСА астронаут Скот Кели.

Након што је Русија крајем фебруара 2022. напала Украјину, Маск је Кијеву допустио коришћење Старлинка како не би зависио од своје инфраструктуре коју је Москва почела да уништава. Међутим, Маск је рекао да се Старлинк користи искључиво за одбрану и тај став није променио.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ