Свет

Француска креће у евакуацију

Фото: Јутјуб

Француска ће данас почети да евакуише своје држављане из Нигера, као и држављане Европске уније, саопштило је француско министарство спољних послова, неколико дана након што је војна хунта збацила председника Мохамеда Базума и преузела власт у тој земљи.

Министарство је навело да с обзиром на ситуацију у Нијамеју, напад на француску амбасаду у недељу и чињеницу да је ваздушни простор затворен, Француска почиње евакуацију својих и грађана из других европских држава који желе да напусте Нигер.

Према сајту министарства спољних послова, у Нигеру је прошле године било мање од 1.200 француских држављана. Француска има трупе у региону вец деценију које помажу у борби против исламистичке побуне, пренео је Ројтерс.

Присталице хунте су у недељу у главном граду Нигера Нијамеју спалиле француске заставе и напале француску амбасаду, а полиција је одговорила бацањем сузавца. Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће на сваки напад на француске интересе у Нигеру били одговорено брзо и бескомпромисно.

Збацивање председника Базума са власти прошле среде, што је седмо војно преузимање власти у томе делу Африке за мање од три године, дестабилизовало је регион.

Нигер је седми највећи произвођач уранијума у свету, подсећа Ројтерс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Блиц.рс

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ