Издвајамо Православље

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ – ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Сутра је ВЕЛИКИ ПРАЗНИК а ово ОБАВЕЗНО треба урадити..

Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или – оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као – Зимски Крстовдан

ЈУТАРЊА МОЛИТВА: Чим отворите очи изговорите ове моћне речи, и цео дан ћете бити испуњени спокојем и срећом 

Српска православна црква 18. јануара слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру.

Празник се везује за славу крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану.

Верници Српске православне цркве и други православни хришћани славе Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди.

МОЛИТВА ЗА ДАНАШЊИ ДАН: Ако немате среће данас изговорите ове моћне речи! 

Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или – оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као – Зимски Крстовдан.

Зимски Крстовдан слави се увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.

У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Крста, на којем је на Голготи разапет Христос.

У православним храмовима се на Крстовдан служи литургија светог Јована Златоустог, уз ритуал великог освећења воде, који прати празнично богослужење.

Крстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и, према обичају, чува у кућама ради здравља, јер се сматра да ова вода помаже при исцељењу душе и тела. Због тога сваки верник чува по једну малу бочицу ове воде и користи је само у изузетним приликама.

ОВО НИКАДА АЛИ НИКАДА НЕМОЈТЕ УРАДИТИ: Грех који се данас чини масовно у свету, а људи не знају да је то тешко убиство! 

Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вернике, без обзира на то који дан у недељи “пада”.
У неким крајевима Србије постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву.

Ако се крст смрзне, верује се да ће година бити родна и здрава, а ако се не смрзне биће оскудна и болешљива.

Сутра ће сваки Србин који држи до вере да упали свећу, очита “Оче наш” и прекрсти се. На сутрашњи дан се строго пости, а пожељно је и да се кућа детаљно очисти и опере.

Предање каже ако је на Крстовдан облачно време, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке

 

Извор: Стил / Цркваљубовија.блогспот.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ