Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ: Пољска се спрема за рат са Русијом, уводе општу регрутацију!

Pixabay.com

Пољска се припрема за потенцијални сукоб са Русијом и уводи мере које укључују општу војну регрутацију, што је знак све веће забринутости за сигурност у светлу тренутних глобалних тензија.

Агенција Ројтерс преноси да је Веслав Кукула, начелник Генералштаба војске Пољске, у својим изјавама јасно ставио до знања да тренутна генерација Пољака мора да се наоружа и припреми за могуће сукобе.

Кукула је изразио одлучност да Пољска не сме изгубити рат, а као велики изазов у регрутацији војника навео је демографску кризу, која ће, према његовим речима, успорити темпо проширења војске.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Генерал Кукула је посебно истакао потребу за стварањем снажних, обучаваних оружаних снага које ће бити спремне да одговоре на претње.

Иако није експлицитно навео Русију и Белорусију као противнике, његова изјава о „веома великом потенцијалу непријатеља“ јасно имплицира да Пољска види ове две земље као главне војне претње у региону.

Ова процена, према Кукули, захтева драстично проширење пољских оружаних снага, далеко изнад тренутних капацитета.

Тренутна величина војске, која ће до краја године достићи број од 207.500 војника, није довољна да се одржи безбедност Пољске у контексту могућег сукоба са тако моћним противницима.

Кукула је такође нагласио да је неопходно да се увођењем система опште војне службе осигура већа мобилизација становништва.

По његовим речима, нико у Европи не жели да изгуби потенцијални рат, што додатно наглашава потребу за изградњом много већих војних капацитета. Ово је део ширег стратешког плана Пољске да ојача своје одбрамбене снаге и припреми се за све веће регионалне претње.

Поред планова за општу регрутацију, Пољска такође модернизује своје војне капацитете уводећи нове технолошке иновације. Према писању пољског листа Дзиеник Газета Правна, од 2025. године пољска војска ће добити инспекторат за беспилотне системе.

Ова јединица биће задужена за развој и примену дронова, пратећи светске трендове у војној технологији, како би пољске снаге могле да се такмиче са глобалним армијама које већ интензивно користе беспилотне летелице у војне сврхе.

Стварање овакве јединице део је ширег настојања да Пољска осигура да њена војска буде спремна за све облике модерног ратовања, укључујући и употребу високотехнолошких решења попут дронова.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ