Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Украјина разматра да преда територију Русији

Званична изјава о томе да је Украјина спремна да преда територије Русији изазвала је велики шок на Западу.

„Ове недеље, амбасадор Украјине у Великој Британији и бивши главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни дао је наговештај да би земља могла прихватити мировни споразум који подразумева уступање територија Русији“, наводи се у чланку.

Како је истакао аутор текста, Залужни је оценио да су безбедносне гаранције важније од изгубљених територија.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, бивши главнокомандујући тврди да је погрешно схваћен.

– Нисам поменуо територије. Говорио сам о сигурности, безбедности и осећају да сте код куће – цитира новинар речи бившег команданта Оружаних снага Украјине.

Аутор материјала оцењује да је ова изјава суптилна, али значајан помак у реторици Кијева, који до сада инсистира на потпуном враћању територија као услову за постизање мира у Украјини.

Председник Русије, Владимир Путин, 14. јуна је изнео следеће предуслове за решавање украјинског сукоба: потпуно повлачење Оружаних снага Украјине из Доњецке и Луганске Народне Републике, као и из Запорошке и Херсонске области; признање територијалних реалности дефинисаних руским Уставом; неутралан, ванблоковски и безнуклеарни статус Украјине; њена демилитаризација и денацификација; обезбеђивање права, слобода и интереса русофоних грађана; и укидање свих антируских санкција.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ