Свет

ЗАКУВАЛО СЕ! ИЗРАЕЛ И ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Кина одабрала страну и послала страшно оружје Ирану

Изгледа да је Иран појачао своје способности одбране од напада дроновима распоређивањем напредних ласерских система кинеске производње.

Иран је недавно открио ласерско оружје кинеског дизајна које је способно да онеспособи или уништи беспилотне летјелице, као одговор на растућу претњу ваздушних система без посаде (УАС). Иран, кључни играч у блискоисточној регији, суочава се с претњама напада дроновима, посебно из Израела.

Фотографије овог ласерског система против дронова, наводно снимљене у Техерану, појавиле су се на интернету прошле недеље. Деловало је да је систем део појачаних безбедност мера током ретког јавног обраћања врховног вође ајатолаха Алија Kаменеија.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Док су неки веровали да је ласерско оружје кинески систем Силент Хунтер (тихи ловац), та претпоставка није тачна, пише портал Тхе Wар Зоне. Силент Хунтер има различите функције, као што је купола с једним кружним отвором на десној страни средњег јарбола. Систем на новим фотографијама има велики отвор бленде на левој страни и правоугаони отвор бленде на десној страни. То сугерише да је вероватније да се ради о кинеском систему Схен Нунг. Верзије Схен Нунга, постављене на камионе или у контејнере, биле су на тржишту у прошлости, а систем виђен у Техерану могао би бити контејнерска варијанта тог система.

Предности и ограничења

И Силент Хунтер и Схен Нунг опремљени су малим радарима на врху својих купола који помажу у откривању и праћењу циљева. Радар који се види на недавним сликама додатно усклађује ирански систем са Схен Нунговим дизајном. Схен Нунг наводно може да открије беспилотне летелице на удаљености до пет километара и гађа мете до три километра својим ласером, који има снагу између 10 и 20 киловата. Ласер може заслепи или уништити дронове на мањим удаљеностима, али му је потребно време за поновно пуњење између сваког коришћења.

Иако ласерско оружје као што је Схен Нунг нуди предности у погледу сталне ватрене моћи, оно има ограничења. Могу да гађају само једну мету истовремено и захтевају периоде хлађења између кориштења. Али, чак и заслепљивање може бити веома ефикасно против беспилотних летелица, укључујући наоружане варијанте, заслепљујући трагаче и другу оптику и тако ометајући њихову способност проналажења циљева и спровођења напада.

Изгледа да је систем у Техерану део ширег низа могућности за борбу против дронова. Уз ласер, слике показују велику планарну мрежу, веоватно за микроталасне системе велике снаге, који могу да поремете више дронова ођедном. Други видљиви системи могу да укључују ​​ометаче електронског ратовања или даљински управљане системе оружја.

Иранске безбедносне снаге вероватно су распоредиле противдронске системе одбране како би заштитиле ајатолаха Хаменеија. Блиски однос Ирана с Kином могао би да објасни како је брзо дошао до тако напредне технологије. Потпуни опсег иранског ласерског арсенала за борбу против беспилотних летелица остаје за сада нејасан, али присуство Схен Нунга указује на растући фокус супротстављању претњама напада дроновима.

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ