Свет

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ: Ово иде ка Европи (ФОТО)

Ураган Кирк формиран је у срцу Атлантског океана и у само једном дану достигао је статус олује четврте категорије. Метеоролози упозоравају да Кирк путем Атлантика стиже и до Европе, а на удару овог урагана могу се наћи Велика Британија и Француска.

Ураган Кирк је у четвртак проглашен ураганом категорије 4, а таласи из овог система могли би да изазову услове опасне по живот овог викенда дуж источне обале Сједињених Америчких Држава, као и на Бермудима, Великим Антилима и Бахамима, рекли су метеоролози.

Ураган Кирк је формиран у централном Атлантском океану и могао би још више да ојача током следећег дана, али се очекивало да ће остати даље од копна, саопштио је амерички Национални центар за урагане са седиштем у Мајамију.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, сада се очекује да ће таласи које је створио Кирк стићи до делова Бермудских острва и Велике Антиле у суботу, а источне обале и Бахама у недељу, саопштио је центар.

Ураган Кирк преставља 11. олују у сезони урагана 2024, а један је од ретких који је достигао категорију опасности 4.

Ураган стиже у Европу

Путем Атлантског океана, овај ураган ће стићи и у Европу, кажу метеоролози. Он ће погодити локације као што су Уједињено Краљевство и Француска, са обилним падавинама, узбурканим морем и штетним ударима ветра.

Модели прогнозе показују промене које почињу касно током предстојеће недеље, јер олујни систем губи извор топлоте из топлог Атлантског океана и постаје познат као посттропски циклон.

Посттропски олујни систем је циклон који је изгубио своје тропске карактеристике, али и даље одржава значајну механизме за производњу јаких падавина и јаких ветрова.

Путања урагана Кирк

Кирк је започео свој пут у централном Атлантику 29. септембра и брзо је ојачао у ураган категорије 3 неколико дана касније.

Прогностички центар „Фокс“ каже да ће због оријентације суптропског гребена и значајног корита, ураган заобићи неке области у Сједињеним Америчким Државама док се креће од севера ка североистоку.

Због величине циклона, са штетним ветровима, Национални центар за урагане упозорава да би таласи на крају могли да стигну до источне обале.

Директни утицаји биће ограничени на Европу када ураган пређе у посттропски систем. Делови северозападне Европе сада су у приправности због значајног олујног система који потиче из тропског Атлантика.

Предвиђене прогнозе показују да Кирк може да доведе до изузетно обилних падавина, као и до удара ветрова када се језгро система приближи Европи следеће недеље.

Урагани у Европи

Ураган Офелија из 2017. означен је као једна од најгорих олуја која је погодила Уједињено Краљевство у последњих неколико деценија, са неколико смртних случајева и штетом у укупном износу од стотине милиона долара.

Национална метеоролошка служба која је задужена за Ирску известила је да је олујни систем произвео јаке ветрове, заједно са обилним падавинама.

Многа стабла су оштећена, а чак је и тенда на фудбалском стадиону у Корк Ситију срушена током олује. Имена урагана се иначе повлаче када се коришћење идентификације сматра неосетљивим због оштећења имовине и значајног губитка живота.

Упркос штети и жртвама, Светска метеоролошка организација није повукла име „Офелија“ са списка имена.

У поређењу са другим континентима, Европа никада није доживела директан удар урагана, иако су 2017. и 2019. Офелија и Лоренцо успели да се јако приближе копну, тако што су погодили обале Уједињеног Краљевства и Ирске.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ